Mainos

Härmälä huolissaan oikeusjärjestelmän politisoitumisesta

MTK:n puheenjohtaja arvostelee Suomen oikeusjärjestelmää.

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä arvostelee Suomen oikeusjärjestelmää politisoitumisesta. Härmälä arvioi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että oikeusjärjestelmä ja lainkäyttö ovat viime vuosina tietyllä tavalla selvästi politisoituneet.

-Omaisuuden suojaa, ainakaan silloin kun se koskee maaomaisuutta, ei kunnioiteta sillä tavalla kuin lakiin on kirjoitettu. Tämä näkyy muun muassa Natura-ratkaisussa, Härmälä sanoo.

Hänen mielestään oikeuksiin, joita EU antaa, on syytä kiinnittää vakavaa huomiota.

-On erittäin tärkeää päästä viime kädessä Eurooppa-tason tuomioistuimissa testaamaan esimerkiksi se, onko Suomi tehnyt Naturassa oikein, Härmälä katsoo.

Hän nostaa esimerkiksi vielä kilpailulainsäädännön.

-Puukaupan sopimusjärjestelmä kaatui kansalliseen kilpailupolitiikkaan, mutta ymmärrys Eurooppa-tasolla oli koko ajan parempi. Sieltä saatiin sellaisia oikeuksia, mitä kansalliset viranomaiset eivät koskaan halunneet myöntää eivätkä kunnioittaa ja onnistuivat myös mitätöimään ne, kuvaa Härmälä.

Härmälä ottaa haastattelussa kantaa myös EU:n uudistamiseen. Hänen mielestään pelko unionin liittovaltioitumisesta on "kaikin tavoin turha". Hän sanoo, ettei ole huomannut yhdenkään suuren jäsenvaltion ajavan tosissaan liittovaltion syntyä.

-Sitä mikä ei ole realistinen vaihtoehto ja mitä kukaan ei tosissaan aja, on mielestäni tarpeetonta pelätä, Härmälä summaa.

Härmälän mielestä uhkana on pikemminkin entistä vahvempi hallitustenvälisyys eli jäsenmaiden ministerikokousten vallan kasvu, jolloin suuret jäsenmaat "kaappaisivat vallan kokonaisuudessaan".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.