Harhainen nainen puukotti iäkästä naapuria – uskoi uhrin sotkeneen ja rikkoneen asuntoaan vuosikausia

Nainen uskoi vuosien ajan, että hänen asuntoaan sotkettiin ja rikottiin. Hän epäili tihuteoista iäkästä naapuriaan ja puukotti tätä sitten eräänä aamuna rappukäytävässä.

Poliisille nainen kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tapaa uhriaan vaan lopettaa kiusanteko.

– Alkas niinku kunnioittamaan minua naapurina, että mullakin on oikeus elää siinä talossa, maksan vuokran ja tuosta niin. Viimesin niitti oli se, kun se imuri rikottiin mulla niin se oli, sillon napsahti jotakin, että tuota mitä mie en osaa niinku selittää, nainen kuvaili poliisille.

Puukotuksen jälkeen nainen ilmoitti, ettei kadu mitään, sillä kiusanteko oli kestänyt yhdeksän vuotta. 

Tapahtumat sattuivat viime kesäkuun lopussa Joensuussa.

Selvitteli tihutöitä moneen kertaan

Nainen kertoi yrittäneensä selvittää kotonaan tapahtuneita tihutöitä moneen kertaan.

– Matot on kaikki sotkettu, tavaroita rikottu, ikkunat sotkettu, kirjahylly oli mustassa mönjässä yks aamu ja tämmöstä pientä, pientä juttua ollu ihan jatkuvasti, hän kuvaili poliisille.

Nainen oli puhunut asiasta muiden taloyhtiön asukkaiden kanssa ja ollut yhteydessä taloyhtiön hallitukseen. Joku oli kertonut jossakin vaiheessa, että yhtiössä asuvalla iäkkäällä miehellä olisi yleisavain hallussaan.

Tämä sai naisen epäilemään tihutöistä nimenomaan kyseistä miestä. Hän oli yrittänyt selvittää asiaa miehen kanssa, mutta mies oli naisen mukaan vain nauranut hänelle. 

Kun nainen oli selittänyt miehen tekemistä eräälle naapurille, tämä oli kysynyt häneltä, onko hänellä ketään ihmistä, kenelle jutella.

– Sillon mie tajusin, että se taitaa olla aika iso kiho se (miehen nimi) siinä talossa, että elikkä mie olin ihan yksin. Vaikka mulla oli todiste, se lamppu, mistä se oli sen kuupan oli irrottanu kokonaa.

Toinen naapuri oli taas naisen kertoman mukaan yhtynyt hänen epäilyihinsä.

– Sano mulle ensimmäisenä, että sehän on ihan hullu se (miehen nimi) ja on saanu varotuksia siitä, mitä se on talossa tehny, nainen kuvaili poliisille.

Napsahti imurin rikkoutumisesta

Yhdeksän vuoden "kiusaamisen" jälkeen 63-vuotiaalta naiselta paloi lopulta pinna, kun hänen pölynimurinsa oli rikki. Hän uskoi, että naapuri oli rikkonut imurin ja soitti poliisille. 

– En tiiä mitä (miehen nimi) oli sanonu, niin poliisi anto mulle varotuksen. Joo.

Puolitoista viikkoa tämän tapahtuman jälkeen nainen otti suuren keittiöveitsen mukaansa mennessään hoitamaan pihakukkia ulos. Hän kertoi, ettei ollut saanonut katkottua niiden varsia saksilla.

Kun naapurin iäkäs mies tuli aamulenkiltään, nainen meni hänen perässään rappukäytävään ja iski veitsellä kymmenkunta kertaa selkään, niskaan, hartioihin ja käsiin. 

Teko loppui vasta, kun mies sai väännettyä veitsen naisen kädestä pois.

– No se oli mulla viimenen tikki, ku se pölynimuri rikottii, minun omassa kotona. Ei semmosta saa ihmisille tehä ja yheksän vuotta sitä on jatkunu. Mie oon aika sitkee ihminen, mie katoin sitä touhua aikani, mutta nyt napsahti sitte se pölynimuri. Se napsahti.

– Se on minun viimenen mahdollisuus. Elää omaa elämääni, että toiset ei sitä tuhoa. Semmoset oli mulla ajatukset, että mie poliisille soitin viime viikolla, niin ei mitään apua tullu, nainen kuvaili puukotuksen jälkeen olojaan poliisille.

Syyntakeettomana pakkohoitoon

THL:n mielentilatutkimuksen mukaan nainen kärsi skitsoaffektiivisen häiriöstä ja rajatilamuotoisesta tunne-elämältään epävakaasta persoonallisuudesta. Naisen sairaudelle olivat ominaista paranoidiset harhaluulot.

Osa mielisairauteen liittyvistä harhaluuloista koski puukotuksen uhriksi joutuneen miestä, että tämä olisi muka sotkenut naisen asuntoa. Lausunnon mukaan nainen ymmärsi tekohetkellä tekevänsä väärin, mutta ei mielisairaudestaan johtuen kyennyt toimimaan toisin ja oli siksi syyntakeeton.

Syyttäjä vaati 63-vuotiaalle naiselle rangaistusta murhan yrityksestä, mutta Pohjois-Karjalan käräjäoikeus totesi hänet syylliseksi syyntakeettomana tehtyyn tapon yritykseen. THL oli määrännyt naisen jo aiemmin tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon.

Oikeus määräsi naisen maksamaan uhrilleen yhteensä 6 225 euroa haitta- ja kärsimyskorvauksia.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat