Aviomies joutui todistamaan vaimonsa polttamista elävältä – tekijä esti auttamasta: "Haluan vielä nauttia"

0:33
Videolla kuvia miehestä kiinniottohetkellä ja tämän julman koston jäänteitä.

Pieksämäen polttomurhasta syytetty mies kertoi henkirikoksen taustalla olevan pitkäaikainen eripura, johon liittyi sukuriita saunamökin käytöstä. Mies oli pahoinpidellyt tätinsä ja sen jälkeen polttanut naisen elävältä. Miehelle vaaditaan elinkautista vankeutta. 

Syytetty oli ensin mennyt isänsä luo ja veitsellä uhaten vaati tätä kutsumaan paikalle siskonsa. Isän sisko saapui kuitenkin sattumalta paikalle miehensä kanssa, jolloin mies hyökkäsi kimppuun. Esitutkinnan mukaan mies "ämmitteli" naista ja oli naisen aviomiehen mukaan huutanut "pilasit akka minun elämän".

Isä pääsi poikaansa pakoon piiloon ja soitti hätäkeskukseen, mutta täti aviomiehineen jäi miehen väkivallan uhreiksi.

– Se olemus, mikä oli nähtävissä ei ollut inhimillisellä tasolla tai ihmismäisellä ilmaisun tasolla, miehen isä kuvaili poikaansa väkivallan hetkenä.

"Luulin että hän pelottelee"

Väkivalta päättyi siihen, kun mies raahasi naisen pihalle ja valeli hänet palavalla aineella.

– Hän kaatoi sitä useamman litran. Tuossa vaiheessa vielä luulin, että [hän] vain pelottelee, mutta sitten hän sytytti [naisen] palamaan, uhrin mies kuvaili poliisille.

Miehen yrittäessä auttaa naista tekijä otti häntä kaulasta kiinni ja esti menemästä apuun. 

– Minä haluan vielä nauttia vähän aikaa, tekijä oli miehen mukaan sanonut tätä estäessään.

Aviomiehensä kehotuksesta nainen yritti taltuttaa liekit kierimällä, mutta kuoli vammoihinsa. Tekijä päästi miehen käyttämään sammutuspeitettä ja jauhesammutinta vasta tämän jälkeen.

Piilossa ollut mies kertoi poliisille kuulleensa talonsa pihalta naisen huutoa tai kirkumista parin minuutin ajan.

Hätäkeskus ei ollut uskoa tapahtunutta

Poltetun naisen mies pakeni paikalta autolta ja meni hakemaan apua naapurista, sillä tekijä oli ottanut haltuunsa ja hajoittanut läsnäolleiden puhelimia. Naapurista mies pääsi soittamaan hätänumeroon.

– [Mies] poltti vaimon elävältä siinä pihassa, hän sanoi hätäkeskus päivystäjälle.

Hätäkeskuspäivystävävaikutti puhtaaksi kirjoitetun hätäkeskusnauhoitteen perusteella epäuskoiselta.

– Onko tuo totta, mitä sinä äsken puhuit, hätäkeskuspäivystäjä kysyi mieheltä.

– Kyllä, se [mies] poltti minun vaimon elävältä ja pahoinpiteli minut, mies kertoi.

Hän kertoi vaimonsa "palaneen karrelle" silmiensä edessä.

"Mitä tein oli hirviömäistä"

Poliisin tavoittaessa miehen hän tuli näitä vastaan kädet ylhäällä sanoen "minä olen se tekijä".

Kuulusteluissa hän kiisti aikoneensa surmata tätinsä. Sen sijaan hän kuvaili "pimahtaneensa" tätinsä nähtyään ja tilanteen "karanneen käsistä". Miehen omien sanojen mukaan häneltä meni "kuppi nurin". Taustalla oli miehen mukaansa vuosien kiusaaminen ja riidat, joista hän syytti erityisesti tätiään, rikoksen uhria.

– Se raivon määrä vaan oli sellainen, että siinä yksinkertaisesti itsehillintä petti, mies kuvaili.

Itse tapahtumista miehen muistikuvat olivat kuulusteluissa kertoman perustella pätkittäiset.

– Muistan sen, että raahasin [naisen] ulos talosta niskasta tai hiuksista vetämällä, vein [naisen] autoni ja navetan väliin. Seuraava muistikuva minulla oli maassa makaavasta palavasta savuavasta [naisesta]. Edellä olevien tapahtumien väliset tapahtumat ovat minulle epäselvät, hän kertoi.

Sen verran hän kuitenkin pystyi vahvistamaan uhrin puolison kertomusta, että muisti huutaneensa "näin käy minun kiusaajilleni, minä haluan vielä nauttia vähän aikaa”.

– En tiedä miten helvetissä minä menin siihen, että minä sen sitten poltin. Tämähän oli aivan hirviömäistä mitä minä tein, hän totesi.

Taustalla riidat ja oikeustaistelu

Mies koki tätinsä kiusanneen häntä vuosia hänen asuessaan isänsä luona. Tädillä oli tapana vierailla veljellään, ja riidat käynneistä kärjistyivät miehen saamaan tuomioon laittomasta uhkauksesta.

Erimielisyyksien taustalla oli myös riitaa rantasaunasta, jota mies ei enää päässyt käyttämään osaksi tädin ratkaisujen vuoksi.

– Saunamökki muutaman kilometrin päässä kotipaikastani, oli sovittu, että kaikki sukulaiset saavat käyttää tuota mökkiä. Tuo saunamökki oli minun piilopaikkani, jossa olin rauhoittumassa ja miettimässä asioita, mies kuvaili.

Mökin käytöstä omin luvin tuli lopulta niin suuret riidat, että mies haastettiin oikeuteen. Niistä miehelle jäi maksettavakseen lasku, jotka ajoivat hänet ulosottoon. 

Talousvaikeuksiensa vuoksi toivottamaksi kokemansa tilanteen takia mies kertoo lopulta menettäneensä elämänhallintansa ja irtisanotuneensa töistään. Hän kuvaili itseään kuulusteluissa katkeraksi.

– Tiesin, että se on aiheuttanut minulle niin isot tappiot, että minun elämäni on aikalailla ohi, mies kuvaili.

Poltetun naisen miehen mukaan tekijä syytti tätiään asioista, joihin tädillä ei ollut osaa eikä arpaa.

Pitää hirveää tekoaan oikeutettuna

Mies kuvaili kuulusteluissa toivoneensa tätinsä saavan "ansionsa mukaan". Vaikka hän tunnusti tekonsa kauheaksi, ei hän tuominnut toimiaan kuulusteluissa.

– Kaikessa hirveydessään koen kuitenkin, että minulla oli oikeus tehdä näin.

Syytetty kertoi aikoneensa itsemurhaa teon jälkeen, mutta päätyneen kuitenkin kohtaamaan tekemisensä.

– Minun oli ajatus tapaa itseni, mutta sitä mukaa kun tuli vaihtui savuksi, niin tunsin vihani häviävän. Tunsin että voin hengittää ilman, että rintaa puristaa. Minä tiedän, että olen ihminen, joka riisti toiselta ihmiseltä hengen, koin sen oikeudenmukaiseksi tai en.

– Kaikessa hirveydessään tunnen oikeuden tapahtuneen, nyt olen saanut nukutuksi ja syötyä siten, että ruoka pysyy sisällä.

"Hän teki pahimman mitä voi tehdä"

Ennen poliisin saapumista mies oli ottanut yhteyttä muutamiin ystäviinsä tekojensa johdosta hyvästelyviestin muodossa. Siinä hän antoi ymmärtää, ettei nähnyt asialle muita vaihtoehtoja.

– Pistänpähän siullekin, että tää ulosottohomma piätty nyt tosi rumasti. Pääsyyllinen nyt makso hengellään siitä vuosien piinasta mitä se miulle teki, mies lausui ääniviestissä.

Eräs poliisin kuulustelema ystävä kertoi, että mies oli aiemmin sanonut, että nainen "saisi maksaa tekonsa joko hyvällä tai pahalla".

– En kuitenkaan olisi uskonut [miehestä], että hän tekisi toiselle ihmiselle jotain noin julmaa, mutta valitettavasti hän teki sen pahimman mitä ihminen toiselle ihmiselle voi tehdä, ystävä totesi.

Mies määrättiin mielentilatutkimukseen. Oikeus ratkaisee sen jälkeen, millainen tuomio miehelle teoista annetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja