Mainos

Happosateet saattavat johtaa syytetoimiin Yhdysvalloissa

New Yorkin osavaltio uhkaa haastaa useita Yhdysvaltojen keskilännessä sijaitsevia hiilivoimaloita oikeuteen. Osavaltion yleisen syyttäjän mukaan hiilivoimalat eivät ole tehneet tarpeeksi saastepäästöjen hillitsemiseksi.

New York aikoo vaatia 17 voimalalta valtavia korvaussummia elleivät ne ryhdy välittömästi tarvittaviin korjauksiin saasteiden vähentämiseksi. New Yorkissa uskotaan, että Indianan, Kentuckyn, Ohion, Virginian ja Länsi-Virginian osavaltioissa sijaitsevista hiilivoimaloista kulkeutuu saasteita ja happosateita itäisiin osavaltioihin. Happamoituminen on selvästi pahentunut viimeisten 20 vuoden aikana.

Syytteen mukaan voimalat eivät ole myöskään noudattaneet liittovaltion ilmansuojelumääräyksiä. Voimaloiden edustajat katsovat puolestaan, että itäisten alueiden saasteet ovat täysin niiden omaa tuotantoa ja että keskilännen voimalaitoksista koitetaan tehdä syntipukkeja ja maksumiehiä. Tuoreimpien liittovaltion teettämien tutkimusten mukaan itärannikolle kantautuneista saasteista melkoinen osa on peräisin keskilännen osavaltioiden hiilivoimaloista. Itärannikon osavaltiot ovat koittaneet tähän saakka neuvotella suoraan niiden alueiden kanssa, joiden hiilivoimalat ovat tuottaneet ongelmia. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat pari viikkoa sitten.

Myös elohopeasta ongelmia

Suuret keskilännen hiilivoimalat ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi toiseltakin suunnalta. Ympäristöjärjestö National Wildlife Federation syyttää hiilivoimaloita siitä, että ne syytävät ilmaan suuria määriä elohopeaa. Elohopea laskeutuu alas sateen mukana ja Yhdysvaltojen suurten järvien alue on vaaravyöhykkeessä.

Järjestön tekemän tutkimuksen mukaan mm. Chicagon kaupungin ympäristössä sateesta mitatut elohopeapitoisuudet ovat 40 kertaa suosituksia suuremmat. Detroitin kaupungin liepeillä pitoisuudet ovat 65 kertaa korkeammat, kuin turvallisina pidetyt arvot. Mittauksia on tehty kuusi vuotta.

Yhdysvalloissa kolmasosa elohopeasaasteesta tulee hiilivoimaloista. Elohopea on erittäin vaarallinen ympäristömyrkky, joka saattaa aiheuttaa vakavia hermostovaurioita erityisesti pikkulapsille. Elohopea kerääntyy muun muassa kaloihin ja ravintoketjua pitkin myöhemmin sitten ihmisten elimistöön.
(STT-PÄIVI SINISALO)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.