"Häpeällinen ja karkea" yksityiskohta seuraikonin jättipatsaassa sai murskakritiikin – kuvanveistäjä: "He pyysivät minua korostamaan sitä"

River Platen kulttivalmentaja Marcelo Gallardo sai jättimäisen patsaan seuran kotistadionin edustalla. Verhon laskeutuessa julkistamistilaisuudessa huomio kiinnittyi kuusitonnisen patsaan pullottavaan etumukseen.

Buenosairesilaista River Platea kahdeksan vuoden ajan vuosina 2014–2022 menestyksekkäästi valmentanut Marcelo Gallardo sai komean kunnianosoituksen seuralta, kun hänen kunniakseen pystytetty kuusitonninen ja kahdeksanmetrinen patsas julkistettiin viime viikonloppuna.

Suuren koon lisäksi patsaassa huomion kiinnitti välittömästi Gallardon hahmon kovasti pullottava etumus. Kritiikki patsasta kohtaan oli välitöntä ja armotonta.

– On häpeällistä, mitä he tekivät Gallardon patsaalle. Karkea, groteski, tavanomainen. Pullottava etumus on kuin irvikuva. Yhden Riverin suurimman idolin kunnianosoitus on tehty täysin tarpeettomalla töykeydellä, argentiinalainen jalkapallotoimittaja Leo Paradizo manasi Twitterissä.

29.11504271
Marcelo Gallardoa esittävä patsas on massiivinen teos.

Nyt arvostelun kohteeksi joutunut kuvanveistäjä Mercedes Savall on puolustanut työtään argentiinalaislehdistölle. Savallin mukaan ajatus pullottavasta etumuksesta ei ollut hänen omansa, vaan työn tilaajan erityinen toive.

– He pyysivät minua korostamaan sitä osaa, hän kertoi argentiinalaiselle uutiskanavalle A24:lle.

La Nacion -lehdelle Savall avasi, että tilaajien tavoite oli luoda Gallardon patsaasta samanlaista vaikutelmaa kuin Wall Streetin tunnetussa härkäpatsaassa, jonka kivekset ovat tunnetusti korostetun suuret. Härkäpatsas on sisilialaisen kuvanveistäjän Arturo Di Modican kuuluisa työnnäyte.

Tässä kontekstissa Gallardon patsaan etumuksen pullotuksen voikin katsoa viittavan tietynlaiseen asenteeseen ja periksiantamattomuuteen.

– Se on osa jalkapallon kieltä, ja etsin tapaa tuoda ihmisiä taiteen pariin ja tartuin tilaisuuteen, Savall kuvaili Reutersin mukaan.

Savallin mukaan 47-vuotiaalla mestarivalmentajalla Gallardolla itsellään ei ollut erityisiä vaatimuksia patsaastaan.

– Onnekseni hän ei pyytänyt selityksiä patsaasta, vaan antoi minun tehdä töitä rauhassa.

Julkistamistilaisuudessa läsnä ollut Gallardo kiitteli seurayhteisöä ja läheisiään matkastaan River Platen kanssa.

– Kiitos kannattajille. Rakastan teitä aina. Olen kasvanut tässä seurassa ja kuolen tässä seurassa, Gallardo sanoi puheessaan.

Lue myös:

    Uusimmat