Wall Streetin kuuluisan härkäpatsaan veistäjä on kuollut – patsas pystytettiin salaa keskellä yötä

Italialais-amerikkalainen kuvanveistäjä Arturo Di Modica on kuollut. Hänen kuuluisin teoksensa seisoo Manhattanin Wall Streetilla New Yorkin ydinkeskustassa. 

Di Modica kuoli kotonaan Vittorion kaupungissa Sisiliassa eilen 80-vuotiaana. Hän taisteli pitkään syöpää vastaan, kertoo sanomalehti La Repubblica.

Di Modican tunnetuin teos on yli 3 200 kiloa painava pronssiveistos Ryntäävää härkä (“Charging bull”). Teos sijaitsee eteläisen Manhattanin Bowling Green –puiston laidalla keskellä New Yorkin pörssikeskittymää.

Poliisi poisti patsaan samana päivänä

Di Modica pystytti teoksensa Wall Streetille New Yorkin pörssin eteen ilman viranomaisten lupaa joulukuun 14. ja 15. päivän välisenä yönä vuonna 1989. Hän vastasi itse kaikista teokseen liittyneistä kuluista. Ne nousivat 350 000 dollariin. 

Poliisi poisti patsaan paikaltaan vielä saman päivän aikana. Ryntäävää härkää pidettiin aluksi sopimattomana paikalleen.

Patsaasta tuli kuitenkin nopeasti nähtävyys, ei vähiten sen takia, että iltapäivälehdet uutisoivat lööpeissään yöllä pörssin läheisyyteen mystisesti ilmaantuneesta patsaasta. Ihmiset vaativat nopeasti patsaan palauttamista takaisin paikalleen. Pian patsas tuotiinkin uudestaan nähtäville, nyt kahden korttelin päähän sen alkuperäisestä paikasta Bowling Greenin puiston laidalle.

Di Modica itse sanoi teoksensa olevan lahja Yhdysvalloille siitä, että maa oli ottanut hänet hyvin vastaan. Hän oli muuttanut Yhdysvaltoihin vuonna 1970 ja työskenteli maassa suurimman osan urastaan.

Moninainen symboli

Teoksen on joskus katsottu symboloivan rahaa, valtaa, maskuliinisten arvoja ja pörssin raivopäisyyttä. Teosta on myös kuvattu myönteisemmässäkin valossa: sen on ajateltu symboloivan optimismia ja New Yorkin asukkaiden positiivista asennetta, jonka avulla voi saada mahdottomia asioita tapahtumaan.

Härän katsotaan Yhdysvalloissa yleisesti symboloivan hyvää markkinatilannetta. Bull market - (“härkämarkkina”) termillä tarkoitetaan tilannetta, jossa osakkeiden hinnat ovat nousussa tai niiden nousua ainakin odotetaan.

Nykyään Ryntäävä härkä on yksi New Yorkin tunnetuimmista turistinähtävyyksistä ja sitä pidetään Manhattanin symbolina. Patsaasta on myös tehty useita kopioita eri puolille maailmaa.

Peloton tyttö haastoi Ryntäävän härän 

Maaliskuussa 2017 pronssihärän eteen pystytettiin Kristen Visbalin veistos Peloton tyttö (“Fearless girl”) pankkikonserni State Streetin tilauksesta.  

Di Modica vaati patsaan poistamista oman teoksensa läheisyydestä. Hänen mukaansa Peloton tyttö-patsas oli lähinnä pörssipiirien mainostemppu, joka hyödynsi oikeudettomasti hänen teoksensa suosiota. Teos esittää noin puolentoista metrin korkuista uhmakasta tyttö kädet lanteilla ja pää pystyssä. 

Reilut sata kiloa painava Peloton tyttö pysyi paikallaan noin puolitoista vuotta, ennen kuin se siirrettiin New Yorkin pörssitalon eteen laajan julkisen keskustelun jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat