MTV Uutiset paikalla: Vapaudenpatsaan lähes 100 miljoonan euron museohanke on valmis – nähtävillä muun muassa alkuperäinen soihtu ja neidon kasvot

Vapaudenpatsaan alkuperäinen soihtu on nähtäville entistä useammalle tänään avattavassa New Yorkin museossa 2:09

Vapaudenpatsaan juurelle rakennettava lähes sadan miljoonan museohanke on valmis. Museo avattiin yleisölle tänään. MTV Uutiset vieraili turistimagneetissa ennakolta.

– Kun näet Vapaudenpatsaan, olet perillä, olet Amerikassa, näin kirjoitti moni siirtolainen sata vuotta sitten lähtömaahansa Eurooppaan neuvoksi seuraaville tulijoille.

– Vapaudenpatsas ei ole merkittävä vain amerikkalaisille vaan koko maailmalle. Patsaan luona käy yli 4 miljoonaa turistia vuosittain, Vapaudenpatsaan ja Liberty Islandin ylitarkastaja John Piltzecker kertoo MTV Uutisille.

Yhdysvallat sai patsaan Ranskalta orjuuden päättymisen ja itsenäisyyden kunniaksi. Yli sata vuotias vapauden neito on kokenut jo pitkään rajallisuutensa suuressa turistimassassa.

– Joskus täällä on 25 000 vierailijaa päivässä, niin kaikki eivät mahdu patsaan sisälle. Vain viidennes tulijoista lopulta mahtuu, joten päätimme rakentaa erillisen museon, Piltzecker kertoo.

Koko maailman vapauden symboli

Uudessa tilavammassa museossa avataan patsaan historiaa rakennusvaiheista koko maailman vapauden symboliksi.

– Päätimme luoda museoon audio-visuaalisen kokemuksen, missä yleisö liikkuu mukana, koska turisteja on niin paljon. Avaamme historiaa, kuinka arkkitehti Frédéric AugusteBartholdi sai idean patsaasta, ja kuinka insinööri Gustave Eiffel toteutti sen, Piltzecker kertoo.

Nähtävillä ovat täysikokoiset jäljennökset niin Vapauden patsaan jalasta kuin kasvoista. Patsaan alkuperäinen soihtu on myös sijoitettu museoon. Jättimäinen kuparista ja kullasta tehty soihtu valaisi vapauden puolesta ensimmäiset sata vuotta.

– Alkuperäinen soihtu nostettiin hyvin varovasti patsaan jalustan syvyyksistä päivän valoon ensimmäistä kertaa vuosiin. Teimme hieman kunnostustöitä, mutta siitä näkee, että se on ikivanha luomus, Piltzecker kertoo.

Jokainen kävijä voi ottaa itsestään valokuvan museon demokraattiseen kuvagalleriaan.

"Vapaudesta koko Amerikassa on kyse"

Museon rakennus ja ajoitus nähdään paikoin vastavetona nykyhallinnon maahanmuuttovastaiselle linjalle. Noin 90 miljoonan euron projekti rahoitettiin pääosin yksityishenkilöiden lahjoituksilla. Suurin osa yksittäisistä lahjoituksista oli noin 30 euroa.

– Kun amerikkalainen katsoo Vapaudenpatsasta, hän näkee vapauden. Vapaudesta koko Amerikassa on kyse, ja siksi niin moni halusi tukea tätä, museon rakennuksesta vastaava Douglas Phelps kertoo.

– Patsaalla on voimaa erityisesti tänä päivänä. Ei ole parempaa paikkaa käydä maahanmuuttokeskustelua kuin patsaan lähettyvillä, Piltzecker lisää.

Museoon ei tarvitse erikseen pääsylippua. Aikuisten lauttalippu Liberty Islandille maksaa noin 16 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat