"Hanhinyrkille" kiitosta ja kritiikkiä – viljelijä Otto Saikkonen tuskailee jo syksyä: "Heräsin hanhien kaakatukseen, vaikka eivät hanhet vielä ole täällä"

Valkoposkihanhien häätäminen helpommaksi – työryhmä helpottaisi häätämistä ampumalla 1:54
Video: Valkoposkihanhien häätäminen helpommaksi – työryhmä helpottaisi häätämistä ampumalla.

Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö asettivat alkukesästä työryhmän pohtimaan valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen lievittämistä. Tiistaina loppuraporttinsa luovuttanut ryhmä esittää valkoposkihanhen lisäämistä metsästettävien lajien listalle.

Valkoposkihanhien aiheuttamat vahingot nousevat puheenaiheeksi säännöllisesti. Kaupungeissa ärsyttävät hanhien ulosteet varsinkin puistoissa ja kulkuväylillä. Vielä suurempia ongelmia linnut  aiheuttavat keväisin viljelijöille suunnatessaan pesimään Venäjälle.

Esimerkiksi tänä keväänä valkoposkihanhet aiheuttivat isot tuhot Pohjois-Karjalan pelloilla. Tilanne äityi niin pahaksi, että ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) asettivat toukokuun lopussa työryhmän pohtimaan hanhien aiheuttamien vahinkojen ja haittojen vähentämistä.

Viljelijöitä kannustetaan hakemaan yhteislupia lintujen häätöön

"Hanhinyrkiksi" nimetty työryhmä luovutti loppuraporttinsa ministereille eilen. Työryhmä ehdottaa muun muassa, että lintujen karkottamista tarvittaessa ampumalla helpotetaan. Viljelijöitä kehotetaan hakemaan poikkeuslupia yhdessä ja hakemusten käsittelyä nopeutetaan.

– Luparesursseja on jo lisätty ja sen pitää olla nopea jatkossa. Päätökset pitää myös saada heti käytäntöön, jotta ei käy niin että päätös saa lain voiman, tilanne on jo ohi ja linnut jo poissa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Tohmajärveläinen maanviljelijä Otto Saikkonen sanoo olevansa positiivisesti yllättynyt työryhmän ehdotuksista. Hän kiittelee työryhmää juuri hakemusten nopeammasta käsittelystä. Samalla hän komppaa ryhmän kantaa valkoposkihanhen saattamisesta metsästettävien lajien listalle.

– Se on äärimmäisen tärkeä asia ja siihen pitää pyrkiä, että se on metsästettävien lajien listalla. Nyt sanotaan, että ei päästä metsästämään mutta on oikeus ampua. Niiden välinen ero on vähän tulkinnanvarainen asia, Saikkonen toteaa.

"Heräsin kaakatukseen, vaikka eivät hanhet vielä ole täällä"

Hanhet tekivät loppukeväästä pahaa jälkeä nimenomaan Pohjois-Karjalan pelloilla. Se on jättänyt jälkensä myös Saikkoseen. 

– Ensimmäiset unettomat yöt olivat viime viikolla. Heräsin hanhien kaakatukseen, vaikka eivät hanhet vielä ole täällä.

Metsästyksen suhteen kannattaa toistaiseksi pitää vielä jäitä hatussa, sillä valkoposkihanhi on suojeltu laji EU:n alueella. Lintudirektiivin muuttamisesta ei ole jäsenmaiden kesken yksimielisyyttä tällä hetkellä. Muun muassa Norja on ajanut direktiivin muuttamista.

Valkoposkihanhien määrä on kasvanut Suomessa noin 10 prosenttia vuodessa ja rannikon lisäksi laji on levittäytynyt myös sisämaahan. Kannan laskenta suoritetaan alkusyksystä ja viime vuonna syyskannan koko oli lähes 34 000 yksilöä.

Kaupunkialueiden hanhiongelmien osalta työryhmä esittää muun muassa puistoalueiden aitaamista.

Lue myös:

    Uusimmat