Mainos

Hän pysäyttää Pohjois-Korean viholliset äänellään - mutta kuka on rouva Ri?

Päättyneen vuoden aikana maailman suljetuin valtio Pohjois-Korea on ollut länsimaiden silmätikkuna. Pohjois-Korean johtaja vaihtui lähes tismalleen vuosi sitten, ja maa on uutisoinut kansallisen televisioyhtiönsä kautta ahkerasti saavutuksistaan. Samalla muu maailma on tutustunut mysteerivaltion persoonallisiin uutisankkureihin.

Ri Chun-heen nimi ei sano länsimaailmalle mitään. Viimeistään värisevä ääni paljastaa vanhemman naisen Pohjois-Korean valtiontelevision KCTV:n uutisankkuriksi. On sanottu, että rouva Rin pelottavan voimallinen ääni voi pysäyttää Pohjois-Koreaan pyrkivät viholliset. Ri on uutisoinut eläytyen kaikki maansa lähihistorian tärkeimmät uutistapahtumat, kuten johtajien Kim Sung-ilin kuoleman 1994 ja Kim Jong-ilin menehtymisen vuosi sitten.

Kiinan televisio kertoi kuitenkin vuoden alussa, että rouva Ri on lopettanut pitkän uransa uutistenlukijana ja jäänyt pois ruudusta. Nyt hän kouluttaa seuraajiaan.

- Kollegani ovat nuoria ja kauniita. Ihmiset kaipaavat kauniita ihmisiä televisioon, totesi kuuluisa uutisankkuri vuoden takaisessa, harvinaisessa haastattelussa.

Rouva Ri muistuttaa, että jokaisen uutislähetyksen tulee olla ainutlaatuinen ja lukijan äänensävyn täytyy sopia kuhunkin uutisaiheeseen. Tietyt uutissähkeet tulee hänen mielestään kertoa ponnekkaasti.

Länsimaissa Pohjois-Korean kulttuurin tutkijat ovat arvelleet, että pohjoiskorealaisilla uutisankkureilla on neljä erilaista äänen sointia, joita he käyttävät erilaisten uutisaiheiden elävöittämiseksi.

Yksi sointi on värisevä, jota käytetään esimerkiksi isänmaallisten uutisten yhteydessä. Toinen sointi on julistavaa artikulointia, joka kuuluu muun muassa tavallisia asioita kerrottaessa, kolmas äänenpaino on luonnollinen ja sitä käytetään useimmiten säätietojen yhteydessä. Neljäs sointi on herjaava ja se on kuultu usein länsimaita käsittelevissä uutisissa.

Rouva Ri ei ole kuitenkaan vahvistanut maansa tv-uutisten salaisuuksia enempää.

Pohjois-Korean uutislähetykset hakevat nuorekkuutta

Joulukuun alkupuolella Pohjois-Korea laukaisi kiistellyn rakettinsa, josta sai kertoa uusi uutistenlukija. Nuori nainen julisti ylpeällä ja mahtipontisella äänellä kotimaansa suurta hetkeä. Maailmalle levinnyt uutisvideo huvitti kovin länsimaalaisia.

Maan nuoren johtajan Kim Jong-unin astuttua valtaan Pohjois-Korean media on antanut merkkejä uudistumisestaan. Kansa näkee nyt nuoria tv-kasvoja, joilla on yllään värikkäitä länsimaisia vaatteita.

Myös uutisstudion välineistö näyttää uudistuneen, tv-ankkurin taustalla olevat kuvaruudut ovat suurentuneet ja uutislähetyksissä on nyt mukana myös tavallisten kansalaisten haastatteluja. Lisäksi uutistoimittajat puhuvat yhä useammin rauhallisella äänenpainolla.

Suurin muutos on se, että kansantelevisio aloitti kuluneena vuonna ensimmäiset, kahden uutisankkurin lähetykset.

Toistaiseksi ainoastaan Ri Chun-heen nimi tiedetään. Uusien uutisankkureiden henkilöllisyydet ovat arvoituksia.

Kuka on rouva Ri?

Ri Chun-heen yksityiselämästä ei ole hiiskuttu liiemmin julkisuuteen.

Joidenkin tietolähteiden mukaan hän syntyi vuonna 1943 köyhään perheeseen. Hän opiskeli Pjongjangin yliopistossa näyttämötaidetta ja sai sittemmin työpaikan KCTV:stä. Ri on työskennellyt pääuutistenlukijana vuodesta 1974.

Suosittu uutisnainen nauttii Pohjois-Koreassa lähes kansallissankarin mainetta. Kim Jong-ilin aikana rouva Ri sai arvonimet "Kansan televisiokasvo" ja "Työläisten sankaritar", joiden ansiosta hänellä on lukuisia etuoikeuksia maailman suljetuimmassa valtiossa.

Hänellä kerrotaan olevan muun muassa nykyaikainen talo sekä luksusauto, ja toisin kuin tavallisella pohjoiskorealaisella, mahdollisuus nautiskella viihde- ja muotimaailman hedelmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.