Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev uhkailee länttä toistuvasti ydinaseilla – tämä hänen asemastaan Kremlissä tiedetään nyt

Medvedev väitti Venäjän olemassaolon olevan uhattuna, jos Ukraina saa takaisin Venäjän miehittämät alueet. Näin Medvedev loi lausunnollaan perusteen Venäjän mahdolliselle ydinaseen käytölle, sanoo Hannu Himanen. 1:55
Medvedev väitti Venäjän olemassaolon olevan uhattuna, jos Ukraina saa takaisin Venäjän miehittämät alueet. Näin Medvedev loi lausunnollaan perusteen Venäjän mahdolliselle ydinaseen käytölle, sanoo Hannu Himanen.

Venäjän pääministerinä ja presidenttinäkin toiminut Dmitri Medvedev on toistuvasti uhkaillut länttä mainiten jopa ydinaseet. Hän väittää, että länsimaat puskevat maailmaa kohti globaalia sotaa ja vain lopullisen voiton myötä Venäjä voi taata turvan tätä maailmankonfliktia vastaan. Mitä puheista ja Medvedevistä itsestään voi päätellä?

Harva suomalainen tietää Medvedevin pään sisäisestä maailmasta enemmän kuin pitkän linjan diplomaatti Hannu Himanen. Hän aloitti Moskovassa Suomen suurlähettiläänä, kun Medvedev oli presidenttikautensa jälkeen siirtynyt pääministeriksi vuonna 2012.

Himanen kertoo, että Medvedin aloittaminen presidenttinä ehti herättää toiveita Venäjän liberaalimmassa kansanosassa. Toiveet osoittautuivat turhiksi, eikä seurannut pääministerikausikaan tuonut muutosta.

– Medvedev oli pääministerinä teknokraatti, poliittisesti aika matalan profiilin henkilö, jolla ei ollut itsenäistä roolia, hän sanoo.

– Häntä arvioitiin, että hän oli pettänyt täysin liberaalien älykköjen toiveet ja odotukset. Hän oli suuri pettymys, ainakin osalle heistä.

Skandaali, joka rikkoi Obaman ja Putinin välit

Medvedevin presidenttikaudelta on peräisin skandaali, joka iski peruuttamattoman särön tuolloisen Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman ja Vladimir Putinin väleihin.

Venäjän-vierailulla ollut Obama esitti tuolloin kahdenkeskiseksi puheeksi tarkoittamansa toiveen Medvedeville, että tämä voisi jatkaa Venäjän presidenttinä nelivuotiskautensa jälkeen.

Kaksikon lähellä olleet mikrofonit olivatkin päällä, ja toiveesta tuli julkinen.

Medvedeviä pidettiin vielä tuolloin länsimielisenä.

– Mutta se, että suhtautuiko Medvedev todella positiivisemmin länteen kuin esimerkiksi Putin, se on lähinnä spekulaatiota. Me emme oikeastaan tiedä minkälaisia arvoja ja ajattelua Medvedev edustaa. Hänhän on erinomaisen ristiriitainen hahmo tällä hetkellä.

Kaksi mysteeriä

Himanen nostaa esiin kaksi avointa seikkaa mysteeristä nimeltä Medvedev.

Ensimmäinen on epäselvyys hänen nykyisestä asemastaan. Medvedeville luotiin räätälöity tehtävä hänen luovuttuaan pääministeriydestä vuonna 2020: Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.

– Mitä tämä varapuheenjohtaja tekee, mikä hänen asemansa on, sitä me emme tarkalleen tiedä. Käytännössä hänellä ei tunnu olevan kovinkaan merkittävää asemaa taikka valtaa.

Turvallisuusneuvostossa todellista valtaa käyttävät presidentti Putin ja neuvoston sihteeri Nikolai Patrushev, joka on entinen tiedustelupäällikkö.

– Medvedev soittelee jotain muuta viulua kuin ykkösviulua.

Toinen epäselvyys koskee Medvedevin lausuntoja, jotka ovat jo itsessään ristiriitaisia.

– Monet Venäjää hyvin tiiviisti seuraavat tuntuvat uskovan, että Medvedevillä tuntuu olevan niin sanottu henkilökohtainen ongelma tällä hetkellä.

Mikä se voisi olla?

– Tämä on tämä vanha kiertoilmaisu alkoholin väärinkäytölle tai liialliselle alkoholin käytölle, Himanen hymähtää.

Katso Hannu Himasen koko haastattelu MTV Katsomosta täältä.

Medvedevin uhkailut ovat Kremlin viesti

Alkoholiongelma tai ei, Medvedevin rajut sanalliset hyökkäykset länttä kohtaan ydinaseuhkailuineen aiheuttavat huolta. Miten lausuntoihin tulisi suhtautua?

Himasen mukaan uhkailuja ei tule suoraan sivuuttaa, koska ne tulevat Kremlin vallan jos ei ytimestä, niin läheltä sitä.

– Ei hän mikään yksityisajattelija ole. Kyllä hän heijastaa täsmälleen sitä, mitä Kremlin johto haluaa julkisuuteen saattaa, Himanen sanoo.

– Esimerkiksi tämä viimeinen paljon reaktioita herättänyt lausunto ydinaseiden mahdollisesta käytöstä, niin siinä lausunnossa hän loi perusteen sille, että ydinaseita voisi käyttää.

Lausunnot on kaikessa ristiriitaisuudessaan kuitenkin laitettava perspektiiviin, Himanen sanoo. Ne kannattaa nähdä osana Venäjän informaatiovaikuttamista eli propagandaa.

Niiden tarkoitus on hämätä ja hajottaa länttä.

– Viime kädessä ydinaseilla uhkaamisen tarkoitus on hillitä lännen tukea Ukrainalle. Voisi sanoa, että jossain määrin Venäjä tuntuu tässä onnistuneen.

Lue myös:

    Uusimmat