Hammaslääkärit kertovat, kuinka usein suu pitäisi käydä tarkistuttamassa – "Se on jo vähän liian pitkä aika"

Näin hammaslääkäripelko näkyy päivystyksessä 2:16
Näin hammaslääkäripelko näkyy päivystyksessä.

Hammaslääkärissä pitäisi käydä säännöllisesti, mutta tiheätkään tarkastuskerrat eivät korvaa omahoitoa. Kolme hammaslääkäriä kertoo, millainen on sopiva tarkastusväli.

Yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka usein hammaslääkärissä pitäisi käydä, ei ole.

Sopivaan tarkastusväliin vaikuttavat yksilölliset seikat ja riskitekijät, kuten suun terveyden kunto sekä omahoito. Purukalusto tulisi harjata aamuin illoin, minkä lisäksi hammasvälit kannattaa puhdistaa kerran päivässä. Tupakointi kannattaa lopettaa ja diabetes pitää hyvässä hoitotasapainossa.

Koronapandemian jälkimainingit näkyvät myös hammashoidossa. Jonot ovat venähtäneet pitkiksi ja osa on jättänyt käymättä tarkastuksissa viruksen pelon vuoksi. Hammaslääkäri XiaoBai Bao PlusTerveys-yrityksestä suosittelisi yleisesti ottaen ihmisiä hakeutumaan vastaanotolle 1–2 vuoden välein.

– Näkee potilaita, jotka ei ole ollut moneen vuoteen, 3–4 vuoteen, ja se on jo vähän liian pitkä aika. Pitäisi tulla useammin kyllä, Bao kertoi Uutisaamun haastattelussa.

Myös kunnallisen puolen työntekijät peräänkuuluttavat säännöllisen tarkastusvälin puolesta. Meilahden Suu- ja hammaskeskuksessa työskentelevät Miila Palkama ja Valtteri Lehtinen suosittelevat, että hammaslääkäriin hakeutuisi kerran 1–3 vuodessa. Potilaalle tulisi määritellä hammaslääkärikäynnin yhteydessä sopiva tarkistusväli.

Suun ja hampaiden sairaudet, kuten reiät ja ientulehdukset, ovat yleisiä ja usein salakavalan oireettomia. Kipua ja yleisterveyteen vaikuttavien infektioiden leviämistä ei kannata jäädä odottelemaan.

– Pelkästään siihen, että suu on kivuton, ei aina voi luottaa, että eikö hoidon tarvetta olisi, Lehtinen sanoo.

– Toisaalta on myös ihmisiä, keillä hampaiden harjaus ja omahoito toimii. Hammastarkastus ei itsessään ole mikään hoitotoimenpide. Se ei ole mitenkään autuaaksi tekevä asia, jos hammaslääkärissä ravaa usein, jos mitään muuta sen suun hoidon ylläpitämiseksi tehdä, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat