Mainos

Hämäläinen korosti Emun suojaa pienelle maalle

Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen muistutti tänään Helsingissä, että valtiolla tulee olemaan enemmän liikkumavaraa mm. sosiaaliturvan järjestämisessä, kun valtion talous saadaan ylijäämäiseksi ja Suomi on mukana Euroopan rahaliitossa Emussa.

Hämäläinen toisti, että sosiaaliturvan ja muiden menojen mitoittaminen tuloja vastaavaksi joudutaan tekemään täysin Emusta riippumatta, mutta Emussa se on helpompaa kuin sen ulkopuolella. Samaa korosti myös Naiset ja Emu -seminaarissa puhunut veroministeri Jouko Skinnari (sd.)

Kantaansa Hämäläinen perusteli mm. sillä, että pienen maan valuutta on altis keinottelulle, vaikka maan talouspolitiikkaa hoidettaisiin kuinka kurinalaisesti tahansa. Liittyminen suurempaan valuuttaan tuo tarvittavaa suojaa ja pitää valuutan vakaampana, hän sanoi. Vakaan rahan arvon hän tähdensi merkitsevän matalampia korkoja, enemmän investointeja, korkeampaa talouskasvua ja suurempaa työllisyyttä.

Keskustelua f-alkuisesta sanasta

Hämäläisen näkemyksen mukaan alueellinen suhdannetasaus voidaan haluttaessa hoitaa paikallisesti myös Emussa, mutta tämä edellyttää, että ansiotulo-, pääoma- ja avl-verotuksessa ei ole suuria eroja maiden välillä ja maan julkisessa taloudessa on riittävä ylijäämäpuskuri.

Yhdysvalloissa taantuman taloudellisten vaikutusten korjaaminen tapahtuu yhteisestä budjetista, mutta se on mahdollista tehdä myös kansallisesti, jos maan talous on kunnossa, hän selvensi. Hämäläisen kannanotto oli vastaus seminaaria vetäneen Matti Viialaisen heittoon, että Suomessa on vähitellen uskallettava puhua "f-alkuisesta sanasta" muutoinkin kuin pelottelemalla. Tällä hän viittasi keskusteluun federaatiosta eli EU:n liittovaltiosta. Viialainen on Eurooppalainen Suomi -järjestön toiminnanjohtaja. Aiemmin hän toimi vasemmistoliiton puoluesihteerinä.

"Keskuspankin itsenäisyys tärkeää"

Hämäläisen mukaan tulevan Euroopan keskuspankin EKP:n itsenäisyys on erityisen tärkeää nykyisissä oloissa, joissa raha voi liikkua vapaasti ja odotuksilla on aivan keskeinen merkitys. Hänen mielestään keskuspankin itsenäisyys ja riippumattomuus poliittisesta päätöksenteossa on myös perusteltua, koska pankin tehtävä on rajattu niin tarkasti. Keskuspankin tehtävänä on huolehtia, että valuutan arvo säilyy vakaana. Tilanne oli täysin toinen, kun Suomen Pankki toimi sääntelytaloudessa. Silloin pankki käytännössä päätti, saiko Neste tilata tankkerin vai ei, hän huomautti.

Molempi parempi

Hämäläinen toisti jälleen kerran, että hänellä ei ole mielipidettä tulevan keskuspankin johtokunnan jäsenyyteen. Pääjohtajan lisäksi johtokuntaan on tulossa näillä näkymin kuusi muuta jäsentä. Olen sanonut olevani käytettävissä. Jos tulen valituksi, se olisi mielenkiintoinen haaste, mutta se ei ole menetys, jos en tule valituksi, hän sanoi. Yleisradion TV-uutisten tekemän kyselyn mukaan, Hämäläisen mahdollisuudet johtokunnan jäseneksi olisivat vähentyneet viime aikoina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.