Mainos

Hämäläinen: Euro laajentaa sijoitusmahdollisuuksia

Euro laajentaa huomattavasti suomalaisten instituutioiden ja yksityishenkilöiden sijoitusmahdollisuuksia. Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Sirkka Hämäläinen korostaa yhteisvaluutan synnyttävän laajat ja syvät rahoitusmarkkinat. Hän uskoo eurooppalaisen sijoituskulttuurin "amerikkalaistuvan".

-Valuuttakurssiajan häviäminen 11 euromaan väliltä on laajentanut valintamahdollisuudet kaikkien euromaiden kaikki sijoituskohteet kattaviksi, Hämäläinen muistutti tänään Osuuspankkiryhmän Tutkimussäätiön sijoitusseminaarissa.

Hän pitää keskeisenä kysymyksenä sitä, kuinka nopeasti suomalaiset säästäjät ymmärtävät muutokset ja kuinka tehokkaasti suomalainen rahoitusjärjestelmä niihin varautuu. Toistaiseksi eurolaajuisina toimivat ainoastaan lyhyen rahan markkinat. Institutionaaliset sijoittajat voivat hyödyntää niiden avaamia mahdollisuuksia suoraan, yksityishenkilöt rahamarkkinapapereihin sijoittavien rahastojen kautta.

Euroalue ei vielä kilpaile tasapäisesti Yhdysvaltojen laajojen ja monipuolisten pääomamarkkinoiden kanssa, mutta Hämäläinen uskoo asetelmien muuttuvan ajan mittaan. Muutosta edesauttaa kiinnostus euroa kohtaan varanto- ja sijoitusvaluuttana. Hämäläisen mukaan eurooppalaiset pääomamarkkinat ovat "amerikkalaistumassa", toisin sanoen yritysten liikkeelle laskemien joukkovelkakirjojen osuus kasvaa ja osakemarkkinat laajenevat huomattavasti.

Tämä korostaa säästäjän ja sijoittajan omaa vastuuta sijoituskohteiden arvioinnissa ja valinnassa. Muutokset asettavat Hämäläisen mielestä suuria paineita eri yhteiskuntaelämän lohkoille.

Pankkijärjestelmän tulee sopeutua siihen, että arvopaperistuminen siirtää huomattavat määrät rahaa pois pankkitalletuksista. Myös talouspolitiikan saralla Hämäläinen näkee suuria mullistuksia. Rahoitusvarallisuuden ja osakeomistuksen kasvu tekevät sijoittajat entistä riippuvaisemmiksi pitkissä koroissa ja pörssikursseissa heijastuvista markkinajohteisista odotuksista.

Pitkäjänteisyys ja spekulatiivisten kuplien estäminen ovat vaikeita haasteita talouspolitiikan päättäjille, Hämäläinen tähdensi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.