Hälytystehtävien määrä nousemassa kaikkien aikojen suurimmaksi Uudellamaalla ja Pirkanmaalla – "Ihmiset eivät saa apua muualta"

Flunssakausi voi ajaa terveydenhuollon kaaokseen – ylilääkäri Asko Järvinen:"On käyty aivan ylärajoilla" 3:32
Uutisoimme jo syyskuussa 2021, että flunssakausi voi ajaa terveydenhuollon kaaokseen – ylilääkäri Asko Järvinen: "On käyty aivan ylärajoilla"

”Määrä voi nousta jopa tätäkin suuremmaksi, jos pikkujouluja tai uutta vuotta innostutaan juhlimaan”. 

Uudellamaalla ja Pirkanmaalla ensihoidon tehtävien eli kansanomaisemmin hälytystehtävien määrät ovat nousemassa tänä vuonna kaikkien aikojen ennätystasolle, kertovat alueiden asiantuntijat MTV Uutisille. Tehtävämäärät ovat kasvussa myös Varsinais-Suomessa. Syitä on monia – muun muassa perusterveydenhuollon toimimattomuus.

Asia on monisyinen. Tässä muutamia syitä paisuneisiin hälytystehtäviin: 

1. Potilaiden haasteet päästä kiireelliseen hoitoon tai saada edes yhteyttä omalle terveysasemalle kolmen vuorokauden sisällä

2. Koronaan liittyvät seurannaisongelmat kuten mielenterveys- ja päihdeongelmat.

3. Hoivakotien haasteet, joihin kuuluu lyhytaikaisten sijaisten runsas käyttö - asiantuntijan sanoin ”Hoivakodit soittavat liian herkästi 112-tilanteissa, jotka heidän pitäisi hoitaa sisäisesti”.

”Yleisessä tiedossa on, että perusterveydenhuolto on kuormittunut koronajäljityksen ja rokotusten takia”

Hoitoonpääsy siis sakkaa. Miksi?

– Yleisessä tiedossa on, että perusterveydenhuolto on kuormittunut koronajäljityksen ja rokotusten takia, jolloin henkilöstöä ei aina riitä muuhun etulinjan toimintaan, toteaa HUS:n ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma.

– Henkilöstöä varmaan pitäisi olla enemmän, jotta kaikista velvoitteista selviydyttäisiin. Pelkällä sisäisellä priorisoinnilla asia ei hoidu, Kuisma jatkaa. 

 HUS ennustaa tämän vuoden hälytystehtävien määräksi 185 000 kappaletta. Milloin viimeksi tehtäviä on vuositasolla ollut näin paljon?

 – Ei koskaan. Huippu on ollut tähän asti reilut 182 000, Kuisma toteaa.

 ”Onkohan perusterveydenhuollon palvelut varmasti riittävän helposti saatavilla?”

 Uudellamaalla kuljetaan siis kohti uutta kaikkien aikojen ennätystä, kyseenalaista sellaista.

– Kyllä. Kyseenalainenhan se ei mitenkään olisi, jos väestön sairastavuudessa olisi tapahtunut vastaava muutos, mutta nyt ei siis ole, ylilääkäri sanoo. 

 Yhtä lailla Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla hälytykset ovat kasvussa.

– Viime vuosi oli hiljainen, mutta nyt oletus on, että tehtävämäärä menee yli vuoden 2019 tason, kertoo VSSHP:n ensihoidon ylilääkäri Timo Iirola. 

 Tämä tarkoittaa yli 64 000 hälytystä. 

"Määrä voi nousta jopa tätäkin suuremmaksi, jos pikkujouluja tai uutta vuotta innostutaan juhlimaan"

Pirkanmaalla ennakoidaan tällä menolla 75 000 hälytyksen vauhtia. Milloin tehtävämäärä on ollut viimeksi näin suuri?

– Ei koskaan ennen. Ja määrä voi nousta jopa tätäkin suuremmaksi, jos pikkujouluja tai uutta vuotta innostutaan juhlimaan, Taysin ensihoitokeskuksen ylilääkäri Sanna Hoppu.

 Sairastavuus ei selitä tehtävämäärän kasvua

 Esiin nousee jälleen hoitoonpääsy tai hoitoonpääsemättömyys.

– Yksi yleinen ajatus on, että ihmiset eivät saa apua muualta, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää soittaa 112, vaikka ensihoito ei olisikaan kyseisessä tapauksessa tarkoituksenmukaisin taho auttamaan, Iirola toteaa.

– Onkohan perusterveydenhuollon palvelut varmasti riittävän helposti saatavilla? kysyy Hoppu. 

 – Tehtävämäärän kasvu ei selity ensihoitoa vaativilla koronapotilailla, väestön ikääntymisellä eikä muutoksilla väestön sairastavuudessa, Hoppu toteaa. 

 Vastuunkantoa toivotaan myös kansalaisilta turhempien yhteydenottojen minimoimiseksi.

 – Väestön, mukaan lukien maahanmuuttajat, pitäisi osata enemmän käyttää netissä Omaolo- ja Terveyskylä-palveluita, sekä puhelimitse 116117-päivystysapua, Kuisma sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat