Mainos

5 palovaroitinvinkkiä, jotka voivat pelastaa henkesi

Vuosittain Suomessa kuolee tulipaloissa noin 70–100 ihmistä. Sillä hetkellä, kun palo on jo ehtinyt tarttua verhoihin, sinulla on vain muutama sekunti aikaa ehtiä ylös sängystä ja ulos ovesta, Tee Itse -lehti muistuttaa.

Moni traaginen palokuolema voitaisiin kuitenkin välttää, jos kodeissa olisi riittävästi eri paikkoihin sijoitettuja palovaroittimia. 

1. Sijoita palovaroitin JOKAISEEN huoneeseen

Tulipalo voi syttyä missä vain. Toki paloja syttyy eniten keittiössä sekä huoneissa, joissa on tulisija, mutta palo voi syttyä myös työhuoneessa, lastenhuoneessa tai vaikkapa kylpyhuoneen sähkölaitteissa maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 04.15. Ei vara venettä kaada!

2. Kytke varoittimet sarjaan

Hanki palovaroittimet, jotka voi kytkeä toisiinsa. Jos yksi varoittimista havaitsee palonalun jossakin päin asuntoa, myös muut alkavat hälyttää.

Tämän ansiosta heräät toisen kerroksen makuuhuoneessa silloinkin, kun kellarissa alkaa palaa. Sen lisäksi, että sinulla on aikaa pelastaa henkesi, ehdit ehkä myös toimia nopeasti palon sammuttamiseksi tai rajoittamiseksi.

Sarjaan kytketyt palovaroittimet toimivat yhdessä ja varoittavat, kun yksikin palovaroitin havaitsee palon jossakin päin taloa. Edullisimmat varoittimet maksavat hiukan yli 20 euroa.

3. Sijoita palovaroitin ylös

Savu nousee ylös, joten palovaroittimet kannattaa sijoittaa huoneen korkeimpaan kohtaan. Jos sisäkatto on suora, sijoita palovaroitin kattoon huoneen keskelle.

4. Älä sijoita palovaroitinta seinän, oven tai ikkunan viereen

Älä asenna palovaroitinta nurkkaan tai seinän, oven tai ikkunan viereen. Savu liikkuu hitaammin nurkkia kohti, ja esimerkiksi avoimesta ikkunasta tuleva ilmavirta työntää savua pois varoittimen luota.

Toki savu ehtii aikanaan myös nurkkiin ja ikkunan tai oven luo, mutta koska jokainen sekunti on kallis, varoittimet kannattaa sijoittaa siten, että ne nuuskivat savun ja kuumuuden mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

5. Tarkista varoittimet säännöllisesti

Palovaroittimen paristo kestää noin vuoden, ja kun se alkaa väsyä, useimmat varoitinmallit alkavat pitää säännöllistä piippausääntä. Kun kyse on eloonjäämisestä, automatiikan varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua. Paina kerran kuussa palovaroittimen testipainiketta, jotta voit olla varma, että laite toimii oikein. Palovaroitin kestää keskimäärin kymmenen vuotta.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Tee Itse -lehden kanssa.

Muita Tee Itse -lehden artikkeleita:

***

0:25

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.