Mainos

Halvimmat lääkkeet loppuivat paikoin

Lääketeollisuuden mukaan lääketukkukaupoista on lopussa useita kymmeniä ns. hintaputkeen kuuluvia lääkkeitä. Apteekkariliiton selvityksen mukaan 82 prosentilla apteekeista oli ollut vaikeuksia saada tukusta lääkevaihdon piiriin kuuluvia lääkkeitä.

Joidenkin lääkeputken halvimpien lääkkeiden varastot pääsivät loppumaan jo ensimmäisen päivän iltana, sanoo apteekkariliiton varapuheenjohtaja Pekka Karttunen. -Onneksi kovin pitkistä katkoksista ei ollut kyse, useimpia lääkkeitä saatiin lisää jo seuraavana päivänä, sanoo Karttunen. Joitakin lääkkeitä loppui kuitenkin myös tukusta.

Lääketeollisuus syyttää toimitusvaikeuksista ns. hintaputken kapeutta. Lääketeollisuuden mielestä vaihtokelpoisia lääkkeitä pitäisikin olla halvimman vaihtoehdon lisäksi kaikki ne lääkkeet, jotka ovat korkeintaan 10 prosenttia sitä kalliimpia.

Uudet hinnat aina kahden viikon välein

Monien lääkkeiden hinnat putosivat tuntuvasti alkurytäkässä, kun halu saada oma lääke neljännesvuosittain tarkistettavaan hintaputkeen oli suurin. Lääkeyritykset voivat laskea hintojaan myös kesken kauden, ja apteekit voivat halutessaan vaihtaa asiakkaan lääkkeen myös niihin hintaputken ulkopuolisiin lääkkeisiin, jotka hintansa puolesta sinne mahtuisivat.

Lääkevaihtoa ei voi perua, jos tulee toisiin ajatuksiin kotimatkalla. Jos samalla reseptillä on noudettavissa useampia lääke-eriä, niiden on oltava myös samaa valmistetta. Jos siis suostuu lääkkeen vaihtoon ensimmäistä erää ostaessaan, ei vaihtoa voi seuraavia eriä noutaessa enää perua.

Suomen Apteekkariliitto ja Kustannus Oy Duodecim ovat avanneet myös nettisivun, josta voi nopeasti selvittää lääkkeiden hinnat ja lääkevaihdon piirissä olevat lääkkeet.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.