Haluatko kodin tavarapaljouden hallintaan? Asiantuntijat paljastavat, miten karsiminen kannattaa aloittaa – ja missä ongelma yleensä piilee

7:30

Tavaroiden karsimisella voi lisätä tunnetta elämänhallinnasta, mutta voiko se mennä liian pitkälle? Aiheesta keskusteltiin maanantaina Huomenta Suomessa, katso video yltä!

KonMari on ollut yksi tämän vuosituhannen suosituimmista siivoustrendeistä. Sen ajatuksena on pohtia tavaroiden arvoa ja tarpeellisuutta sen mukaan, tuottavatko ne onnea. Kaikki muu paitsi iloa ja onnea tuottavat tavarat karsitaan kodista pois.

– Ihmiset kyllästyvät sellaiseen elämän hallinnan menettämisen tunteen. Halutaan tietää, mikä tavara on missäkin kotona eikä jakseta enää etsiä hukassa olevia tavaroita. Halutaan, että on itse tavaroiden herra, eikä niin, että tavarat ohjaavat arkea, kuvaa sisustusbloggari Miia Salmi Huomenta Suomessa.

– Se on KonMarinkin ydinpointti. Ei niinkään se, että tullaan toimeen mahdollisimman vähällä, vaan se, että saadaan arjen hallintaa kondikseen.

Aloita tavaroiden karsiminen näin

Vaikka kotona odottaisi minkälainen kaaos, ei tavaroista luopuminen tunnu monista helpolta. Salmi suositteleekin siksi aloittamaan niistä tavararyhmistä, joihin ei liity niin paljon tunteita.

– Ensimmäisenä kannattaa aloittaa mahdollisimman helposta tavararyhmästä, ja se on yleensä kaikilla vaatteet, niin se oli minullakin. Vaatteisiin sitoutuminen on vähän eri tyyppistä, jos vertaa valokuviin tai muihin muistoesineisiin, Salmi selittää ja jatkaa:

– Ensin lähtee kaikki rikkinäiset, liian pienet, liian suuret ja ylipäätään vaatteet, joista ihmettelee, miksi minulla on tällainen. Kun niistä päästää irti, se onnistuminen saa aikaan sen, että tekee mieli hyökätä seuraavaan ryhmään, esimerkiksi kirjoihin.

Turhat tavarat löytyvät lähes aina samasta paikasta

Asiantuntijat muistuttavat, että KonMarissa ajatus siitä, mikä on turhaa ja mikä tuottaa onnea, on hyvin subjektiivinen.

Yksittäisiä tavaroita, joista kannattaisi luopua, onkin mahdoton nimetä, mutta ammattijärjestäjä Laura Holmström sanoo, että turhat tavarat löytyvät joka kodista tavallisesti sieltä kaapin perukoilta.

– Jos tuntuu siltä, että tasot alkavat täyttyä, tuolit ja näkösällä olevat paikat ovat tulvillaan ja kaapit ovat niin kuin unohdettuja hautausmaita, siellä se ongelma piileekin, Holmström muistuttaa.

– Jos keittiön tasot ovat täynnä ja asiakas kertoo, että tässä on tämä meidän ongelma, sanonkin, että kurkataan koko koti läpi ja katsotaan, missä se pahin tavaravyöry on. Yleisimmin se on se vaatehuone.

Salmi ja Holmström antoivat Huomenta Suomessa myös yksinkertaisen ja kätevän vinkin, jolla tavaroiden järjestämisen voi aloittaa jo tänään. Siihen ei tarvita kuin muutama kestokassi.

Minkälaisia asiakkaita ammattijärjestäjällä on? Voiko KonMarittamiseen jäädä koukkuun? Ketkä konmarittavat? Katso vastaukset videolta yltä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja