Jamie kyllästyi kaaokseen ja siivosi KonMari-opein – näin kävi: "Mitä tekisin kaikella tällä tilalla?"

Ammattijärjestäjä asialla – vinkit kotiin 6:40
Kesytä kaaos! Ammattijärjestäjän vinkit kodin siivoamiseen

Jamie päätti siivota asuntona KonMari-menetelmällä. Hän kuitenkin vaihtoi menetelmän kuuluisan "tuottaako tämä tavara sinulle onnea" -kysymyksen kahteen muuhun kysymykseen.

Jamie Feldman on aina jakanut shoppailun ilon perheensä kanssa. Jo nuorena Jamie oppi metsästämään tarjouksia ja näkemään ostokset rentouttavina ja iloisina tapahtumina.

"Tajusin, että jonkin piti muuttua"

Nykyisen asuntonsakin Jamie valitsi osaltaan suuren vaatekaapin vuoksi; hänellä oli jo runsaasti tavaraa.

– Se oli viisi vuotta sitten, kun minulla oli vähemmän luottokorttivelkaa, noin sata prosenttia vähemmän käsilaukkuja, joita en koskaan käytä ja huomattavasti vähemmän tukkoinen kaappi kuin nyt, Jamie kuvailee Huffington Postissa.

– Kun katsoin tuota kaappia, joka kerran tuntui unelmalta ja muistutti minua nyt enemmän painajaisesta, tajusin, että jonkin piti muuttua.

Hankkiutui eroon mummon ostamista mekoista ja entisajan suosikeista

Jamie päätti yrittää uudelleen Marie Kondon kehittämää KonMari-siivousmenetelmää, joka nousi huippusuosioon 2010-luvun alussa. Aiemmin Jamie oli yrittänyt siivota menetelmän opeilla, muttei ollut onnistunut luopumaan mistään.

Nyt Jamie pyysi apua ystävältään, sillä täysi komero aiheutti hänelle päivittäin ahdistusta.

KonMari-menetelmässä asioita luokitellaan säilytettäviin ja poistettaviin sen perusteella, tuovatko ne iloa. Jamie päätti käyttää omaa metodiaan: hän pani ystävänsä kysymään "saako tämä olosi hyväksi" ja "tunnetko olevasi seksikäs tämä vaate ylläsi".

– Monia kertoja vastaus oli "ei". Koin syyllisyyttä sanoessani "ei" mekoille, joita mummoni oli ostanut minulle, t-paidoille, joita äitini oli ostanut minulle monilta matkoiltaan ympäri maata ja asioille, joihin olin käyttänyt hyvät rahat, joita ajattelin rakastavani ikuisesti, mutta joita todellisuudessa lakkasin käyttämästä pitkän aikaa siten, Jamie sanoo.

"Nyt minulla on yksi täysin tyhjä lipasto"

Lopulta Jamie päätti poistaa noin 70 prosenttia vaatteistaan.

– Älkää käsittäkö väärin. Se, että sanon "minulla ei ole vaatteita" on kuin se ystäväsi, jonka hiukset ulottuvat pepun päälle asti, kävisi latvojen trimmauksessa ja valittaisi, ettei hänellä ole hiuksia. Nyt minulla kuitenkin on yksi täysin tyhjä lipasto ja useita tuoreeltaan vajaita hyllyjä, Jamie sanoo.

– Ensimmäinen ajatukseni komeron tyhjentämisen jälkeen oli tietenkin täyttää se uudelleen. Mitä tekisin kaikella tällä tilalla?

Aikoo pitää vuonna 2019 tauon shoppailusta

Jamie kuitenkin huomasi pian, miten avara ja tyhjä vaatehuone teki hänet rauhallisemmaksi ja tyyneksi.

– Siivoaminen ei antanut vain fyysistä tilaa, vaan jotakin syvempää. Olen aina käyttänyt vaatteita ja shoppailua harhauttajana, tapana täyttää tyhjiö ja kokea pärjääväni yksin, Jamie kuvailee.

– Osa minusta tuntee, että täytin jokaisen kulman ja raon vakuuttaakseen itselleni, että vain minä voisin mahtua tänne – että täällä ei olisi tilaa toiselle ihmiselle kaikkine kirjaimellisine ja kuvainnollisine tavaroineen. Nyt alan ajatella, että voisin ehkä jakaa.

Jamie aikoo pitää vuonna 2019 tauon shoppailusta, tai ainakin ostaa vain vintage-tuotteita.

Lähteet: Huffington Post

Lue myös:

    Uusimmat