"Haluamme vain, että tämä painajainen loppuu" – Kolmipyöräistään rakastava 2-vuotias Julen on yhä kaivossa ja yksityiskohtia paljastuu lisää, neuvoa kysytty jo chileläiseltä kaivosmieheltä

Pelastajat aloittavat yhdyskäytävän kaivamisen Julen-pojan pelastamiseksi 2:50
Pelastusoperaatio jatkuu jo kymmenettä päivää.

Yli kolmesataa ihmistä paiskii töitä vuorokauden ympäri vuoroissa Pikku-Julenin pelastamiseksi maanalaisesta vankilastaan Malágan lähellä sijaitsevassa Totálanin kylässä.

– Jatkamme työtä väsymättä, joka kerta tunnemme olevamme lähempänä Julenia, ja odotamme näkevämme pelastussuunnitelmamme hedelmät hyvin pian, vakuuttaa pelastusryhmän edustaja Ángel García El Mundolle.

Kaksivuotias Julen putosi porakaivoon jo kymmenen päivää sitten. Tiistaina pelastusperaatio sai takapakkia, kun yhdyskäytävää kaivon pohjalle ei päästykään kaivamaan.

Vanhempia varjellaan tiukasti julkisuudelta, ja terveydenalan ammattilaiset ovat tarjonneet heille psykologista tukea. Málagan 40-henkisen kriisityöntekijän joukosta 25 osallistuu Julenin läheisten auttamiseen kriisin keskellä.

"Haluamme vain, että tämä painajainen loppuu"

Monet mediat ovat haastatelleet Totalánissa asuva Angelaa, joka majoittaa Julenin vanhemmat vapaa-ajan asunnossaan, koska vanhemmat asuvat El Palon kaupunginosassa Malágassa.

Angelan mukaan hän ei etsi sankarin viittaa itselleen, vaan haluaa jakaa muille hieman siitä vähästä, mitä hänellä on.

–Haluamme vain, että tämä painajainen loppuu, hän kommentoi El Mundolle kertoen olevansa huolestunut ja seuraavansa pelastusoperaation etenemistä television välityksellä kotoaan La Cala del Moralista.

Myös Telecinco-televisiokanava haastatteli eilen Angelaa, joka kertoi Vicky-äidin ottavan tapahtumat todella raskaasti.

–Hän voi todella huonosti, hän on ihan pohjalla, mutta niin ovat myös pojan isä ja isovanhemmat. On kulunut jo niin monta päivää, Angela kertoi.

Julen rakastaa kolmipyöräistään ja palloja

Pikku-Julen on perheelleen erityisen rakas, koska kyseessä ei ole perheen ensimmäinen tragedia. Julenin isoveli Oliver kuoli tapaturmaisesti lähettyään ostaman jäätelöä ja leikkimään. Uutistoimisto Efen mukaan sukulaiset ja ystävät ovat huolissaan Julenin äidin jaksamisesta ja toisen tragedian taakasta.

Ystävien ja perheenjäsenten mukaan Julen on vilkas poika, joka rakastaa yli kaiken kolmipyöräistään ja palloja. Perheen naapureiden mukaan Julen leikkii usein kotinsa edustalla.

Julenin isä José Rocío on parhaillaan työttömänä ja hänen äitinsä Victoria María García työskentelee hampurilaisravintolassa.

Putoamishetkellä isä oli vain kymmenen metrin päässä 

Hieman ennen putoamista Julen oli isänsä kanssa. Samaan aikaan hänen äitinsä soitti työpaikalleen hampurilaisravintolaan. Isän mukaan hän oli keräämässä polttopuita ruokaa varten, kun poika lähti yhtäkkiä juoksemaan. 

Isä ja eräs sukulaisnainen juoksivat perään. Isän kertomuksen mukaan hän oli 10–15 metrin päässä pojasta, kun tämän pää katosi näkyvistä.

Nainen ehti reiän kohdalle ensimmäisenä ja siirsi sivuun sen reunoilla olleita kiviä. Nainen on kertonut ojentaneensä kätensä ja odottaneensa saavan pojasta otteen. Sen sijaan hän kuuli Julenin itkevän, mitä seurasi hiljaisuus.  

Viranomaiset totesivat heti paikalle saavuttuaan, että kolo ei ollut niin suuri kuin hätäkeskuspuhelussa sanottiin, vaan paljon pienempi, halkasijaltaan vain 25 senttiä. Viranomaiset myös alkoivat etsiä ratkaisua pojan pelastamiseksi ja työt jatkuvat yötä päivää edelleen.

Reiän porannut sanoo sinetöineensä sen

Kaksi päivää turman jälkeen maatilalle tuli kaivon porauksesta vastanneen yhtiön johtaja Antonio García

 – Olin sinetöinyt reiän, teen aina niin, hän kertoi paikalla olleelle medialle. 

Garcían mukaan yhtiön poraama reikä oli halkaisijaltaan 21 senttiä, ja että aukko oli tukittu kivillä. Hän väitti jonkun siirtäneen kiven ja laajentaneen aukon suuta.

Välissä ehdittiin jo epäillä koko tarinaa ja Julenin todellista sijaintia, mutta kaivon seinämistä otetut näytteet varmensivat Julenin olevan sen pohjalla.

Tukea pelastusoperaatioon Chilestä saakka

Chileläinen Rodrigo Reveco osallistui 33 chileläisen kaivosmiehen pelastamiseen San Joséssa yhdeksän vuotta sitten. Kun hän kuuli uutisista Julenin tilanteesta, hän halusi auttaa. Vuonna 2010 insinööri kehitti pelastuskapseli Fénixin, jonka avulla loukkuun jääneet miehet saatiin ylös.

Nyt samantapaista hissimekanismia käytetään Julenin ylös nostamiseksi.

Reveco osallistuu pelastusoperaation suunnitteluun ja ohjeistaa pelastajia Chilestä käsin. Vaikka pelastustyöt etenevät verkkaisesti, hän kannustaa pelastajia pysymään positiivisina.

–Vaaditaan paljon kärsivällisyyttä. Mekin onnistuimme pelastamaan kaivostyöntekijät 17 päivää myöhemmin, Reveco muistuttaa El Mundon mukaan.

Kaikki Totalánin asukkaat toivovat Julenin pelastumista ja kaikki ovat "kuin yhtä perhettä" yhteisen haasteen äärellä, kuvailee pormestari Miguel Ángel Escaño El Mundolle. Totalán on noin 700 asukkaan kylä Málagan kupeessa. 

Myös Juan José Cortes, vuonna 2008 murhatun viisivuotiaan Mari Luzin isä, on esittänyt tukensa Julenin vanhemmille useaan otteeseen julkisuudessa. 

Lue myös:

    Uusimmat