Haluaisitko sinä odottaa ensiapua tunnin? HUS ja vapaapalokunnat kiistelevät

Lakimuutos on viemässä osalta vapaapalokuntia oikeuden antaa potilaalle hätäensiapua.

Länsi-Uudellamaalla Kirkkonummella ensivasteoikeuden menettäneissä vapaapalokunnissa kalistellaan nyt peistä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suuntaan, kun lakimuutos siirtää ensi vuoden alusta vastuun ensihoidon järjestämisestä sairaanhoitopiireille.

HUS on jo ilmoittanut keskittävänsä ensivastehoidon kunkin alueen ammattipalokunnalle.

Minuutit voivat muuttua tunniksi

Vapaapalokunnat pelkäävät järjestelyn merkitsevän pahimmillaan sitä, että syrjäisillä alueilla tai saaristossa hätäpotilas voi joutua odottamaan apua jopa tunnin ennen kuin paikalle saadaan ryhmä, jolla on lupa aloittaa ensiapu ja arvioida potilaan kunto.

Ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma HUSista kiistää palokuntien näkemyksen.

– Olemme tehneet lain edellyttämät selvitykset ja riskianalyysin, joka osoittaa, että tilanne on hallinnassa.

Kuisma huomauttaa, että vain muutamia ensivastelähtöjä vuodessa tekevät palokunnat ovat hätäpotilaalle enemmän riski kuin apu.

– Jos lähtöjä on vain 1–3:een, on selvää, ettei ensihoidon vaatima ammattitaito säily. Varsinkaan, kun lähdöillä saattaa joka kerta olla eri miehistö.

Myös pelastajat vaarassa

Vapaapalokunnissa huolta kannetaan myös vapaaehtoisesti pelastustyöhön osallistuvien turvallisuudesta.

Jos ensivasteeseen liittyvä koulutus jää pois vapaaehtoisilta, vaarana on, että loukkaantumisen osuessa pelastustilanteessa kohdalle ryhmästä ei löydy valmiuksia antaa ensiapua edes omalle väelle.

Markku Kuisma HUSista rauhoittelee keskustelua muistuttamalla, että vuodenvaihteeseen on vielä aikaa ja että tarvittaessa järjestelyjä on mahdollista muuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat