Mainos

Halonen viralliselle vierailulle Venäjälle

Presidentti Tarja Halonen lähtee huomenna ensimmäiselle viralliselle vierailulleen Venäjälle. Halonen tapaa matkallaan maan uuden presidentin Vladimir Putinin. Halonen ja Putin kohtaavat toista kertaa. Vierailusta ei ole odotettavissa mitään suurempaa konkreettista tulosta; sopimuksia ei allekirjoiteta eikä linjapuheita ole luvassa.

Viralliset neuvottelut käydään keskiviikkona, jolloin Halonen tapaa Putinin lisäksi uuden pääministeri Mihail Kasjanovin sekä liittoneuvoston puhemiehen Jegor Strojevin. Halosen ja Putinin ensimmäinen tapaaminen oli tunnelmaltaan varsin viileä. Putin kävi lokakuussa Helsingissä EU:n ja Venäjän huippukokouksessa, jota hallitsi näkemysero Tshetsheniasta, jossa sota silloin raivosi pahimmillaan.

Putin puolusti tiukasti Venäjän sotatoimia Tshetsheniassa ja EU yritti painostaa Venäjää hakemaan poliittista ratkaisua. Tshetsheniasta varmasti keskustellaan Halosen vierailun yhteydestä, mutta sodan laannuttua on asia siirtynyt alemmas päiväjärjestyksessä. Tämä näkyi viime viikon lopulla EU:n ja Venäjän uudessa huippukokouksessa.

Unioni ja Venäjä korostivat yhteisessä julkilausumassaan hyviä suhteita ja yhteisiä etujaan. Tshetshenian suhteen EU tyytyi toivomaan, että Etyjin tarkkailijat pääsisivät tapaamaan pakolaisia alueella. Putin vakuutti puolestaan, että ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneet venäläissotilaat joutuvat oikeuden eteen.

Tutustumistilaisuus

Vierailu on kahdelle uudelle presidentille tilaisuus tutustua paremmin toisiinsa. Kahdenvälisten aiheiden

Putin, Vladimir

lisäksi keskusteluissa käsitellään ainakin EU:n tilannetta ja laajentumista, Baltian tilannetta ja suhteita Venäjään, pohjoista ulottuvuutta ja Balkania.

Halonen saapuu Moskovaan huomenna illalla. Vierailu alkaa kulttuurin merkeissä: Halonen käy Taganka-teatterin ensi-illassa katsomassa Juri Ljubimovin ohjausta Aleksander Pushkinin klassikkonäytelmästä Jevgeni Onegin. Valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi ei ole tällä matkalla mukana. Myöskään ulkoministeri Erkki Tuomioja ei osallistu, koska on lähdössä Pariisiin. Tuomioja on jo ehtinyt tavata virkaveljensä Igor Ivanovin kuusi kertaa tänä keväänä, eikä hänen osallistumistaan pidetty välttämättömänä.

Matkalle lähtee ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi. Sasi on mukana suomalais-venäläisessä yritysjohtajakokouksessa keskiviikkona, joka järjestetään Halosen vierailun yhteydessä. Kokoukseen osallistuu johtajia 17 suomalaisyrityksestä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.