Mainos

Halonen: Valtiosihteeriys ei este eikä oikotie

Tämänpäiväinen Helsingin Sanomat kertoo, että Halonen olisi viime viikolla tehnyt hallitukselle selväksi kielteisen suhtautumisensa valtiosihteerien nimittämiseen huippuvirkoihin.

Presidentti Tarja Halonen kiistää osaltaan lehtitiedot siitä, ettei hän tulisi nimittämään poliittisia valtiosihteereitä valtion korkeisiin virkoihin.

Presidentin lehdistöpäällikkö Maria Romantschukin mukaan presidentti ei ole vetänyt tällaista periaatteellista linjausta missään hallituksen piirissä käymissään keskusteluissa. Halosen mukaan poliittisena valtiosihteerinä toimiminen ei voi olla sen kummemmin este kuin oikotiekään korkeisiin virkoihin.

Helsingin Sanomien mukaan Halonen olisi viime viikolla tehnyt hallitukselle selväksi kielteisen suhtautumisensa valtiosihteerien nimittämiseen huippuvirkoihin. Helsingin Sanomien mukaan asia tuli esille, kun liikenne- ja viestintäministeriön poliittinen valtiosihteeri Perttu Puro pyrki ministeriönsä kansliapäälliköksi.

Pääministeri Matti Vanhanen on kiistänyt osaltaan hallituksen ja Halosen keskustelut aiheesta. Vanhanen ja Halonen keskustelivat tänään asiasta keskenään uutisen pohjalta. Presidentti ja pääministeri olivat yhtä mieltä siitä, että valtiosihteerin tehtävä ei ole oikotie korkeisiin virkoihin. Vanhanen korosti omasta puolestaan, että valtiosihteerejä on kohdeltava kuten muitakin hakijoita eli kokemuksen ja pätevyyden perusteella.

Myös valtiovarainministeri Eero Heinäluoma kiistää keskustelut valtiosihteerien nimityskelpoisuudesta.

- Luulisin, että siihen on olemassa voimassa oleva lainsäädäntö, joka koskee kaikkia hakijoita riippumatta missä työssä he tällä hetkellä ovat, Heinäluoma sanoi Brysselissä.

Ajankohtainen kysymys

Valtiosihteerien virkakelpoisuus on ajankohtainen kysymys eritoten siksi, että sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen valtiosihteeri Leila Kostiainen on hakenut ministeriönsä kansliapäälliköksi.

Sotkua lisää vielä se, että samaa virkaa hakenut työministeriön nykyinen kansliapäällikkö Markku Wallin on vetänyt hakemuksensa pois, kertomansa mukaan "päättäjien vetoomuksesta". Maan tapana ei ole ollut, että kansliapäälliköt pyrkivät toisten ministeriöiden johtoon.

Keskustelu aiheesta käynnistyi, kun liikenne- ja viestintäministeriön poliittinen valtiosihteeri Perttu Puro haki hiljattain oman ministeriönsä kansliapäälliköksi. Valtiosihteeri-instituution ongelmista piti kovaa ääntä muun muassa väistyvä kansliapäällikkö Juhani Korpela.

Lopputulos oli kuitenkin, että Halonen nimitti paikalle liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen esityksestä sitoutumattoman ylijohtajan Harri Pursiaisen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.