Mainos

Halonen uudenvuodenpuheessaan: Arvot koventuneet entisestään

Tasavallan presidentti Tarja Halonen kiinnittää uudenvuoden puheessaan huomiota muun muassa tuloeroihin, arvojen kovenemiseen yhteiskunnassa, YK:n rooliin globalisoituvassa maailmassa sekä Nato-jäsenyyteen. Halonen piti tänään perinteisen uudenvuodenpuheensa televisiossa.

Presidentin mielestä esimerkiksi arvojen koventuminen suomalaisessa yhteiskunnassa on voimistunut ja se näkyy monin eri tavoin.

- Menestyminen ja eri alojen huiput koetaan julkisuudessa aina vain tärkeämmiksi ja tässä yleisin menestyksen mittari näyttää olevan raha. Ankaran kilpailun vallitessa on kuitenkin varottava arvottamasta ihmisiä vain heidän taloudellisen merkityksensä perusteella. Jokaisella on ihmisarvonsa ja oikeus arvokkaaseen elämään, sanoo Halonen.

Ihmiset tarvitsevat työtä ja toimeentuloa

Halonen viittaa puheessaan myös tuloerojen kasvuun ja peruspalvelujen saatavuuteen. Hän näkee vakaan talouskasvun myös kaikkien suomalaisten kannalta tärkeänä.

- Euroopan taloudessa on viime vuonna koettu kriisejä, joiden hillitsemiseksi on käynnistetty poikkeuksellisia toimenpiteitä. Muutos kohti vakaata talouskasvua on kaikkien toivoma. Ihmiset tarvitsevat työtä ja toimeentuloa.

Etenkin Yhdistyneiden kansakuntien rooli on presidentin mielestä tärkeä globalisaation aikana.

- Maailman valtioiden omalla vastuulla on myös ilmastoneuvottelujen vieminen tulokselliseen päätökseen ja aidon maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen solmiminen.

Nato sopiva rauhankumppaniksi

Halonen otti kantaa myös Nato-kysymykseen. Hänen mielestään Suomi kuuluu Ruotsin, Itävallan, Irlannin ja Maltan lisäksi niihin EU:n jäsenmaihin, jotka ovat Naton rauhankumppanimaita, mutta eivät järjestön jäseniä.

- Olen yhtä mieltä suomalaisten enemmistön kanssa siitä, että tämä järjestely sopii meidän turvallisuustarpeisiimme. On ollut sinänsä odotettavissa, että asiasta käydään meillä keskustelua näin vaalien alla, mutta mielestäni on perusteetonta väheksyä Suomen tai muiden asiassa samanlaisen ratkaisun tehneiden maiden päätöstä.

Yllä olevan videon katsojille tiedoksi: Valitettavasti lyhyt mainos katkaisee presidentti Halosen puheen muutamaksi sekunniksi. Puhe kuitenkin jatkuu vielä mainospalan jälkeen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.