Mainos

Halonen: Suomi ja Serbia haluavat yksimielisen Kosovo-päätöksen

Suomi ja Serbia toivovat Kosovon asemasta löytyvän yksikantaisen ratkaisun YK:ssa, kertoo presidentti Tarja Halonen. Suomessa vieraileva Serbian presidentti Boris Tadic tapasi illansuussa myös EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehnin.

Suomi ja Serbia toivovat, että YK:n turvallisuusneuvosto voisi löytää yksimielisen päätöksen Kosovosta. Näin sanoi presidentti Tarja Halonen neuvoteltuaan Serbian presidentin Boris Tadicin kanssa Mäntyniemessä.

Halosen mukaan maiden näkemyksissä Kosovosta on kuitenkin eroja. Suomi tukee vahvasti presidentti Martti Ahtisaaren esitystä, joka antaisi Kosovolle valvotun itsenäisyyden.

Serbia sen sijaan vastustaa rajojensa muuttamista.

Tadic totesi Serbian vastustavan Kosovon itsenäistymistä, mutta lisäsi maansa etsivän samalla vakavasti sopuratkaisua kysymykseen. Ratkaisun tulisi olla sopusoinnussa kansainvälisten sopimusten kanssa ja huomioida myös Kosovon serbivähemmistön oikeudet.

- Me emme luovu Kosovosta, mutta emme luovu myöskään eurooppalaisesta tulevaisuudestamme, Tadic sanoi viitaten maansa haluun liittyä EU:hun.

EU päätti eilen jatkaa kumppanuusneuvotteluja Serbian kanssa runsaan vuoden tauon jälkeen. Päätös neuvottelujen aloittamisesta uudelleen tuli vain päivä sen jälkeen kun serbikenraali Zdravko Tolimir oli pidätetty Bosniassa. Häntä epäillään osallisuudesta Srebrenican verilöylyyn vuonna 1995.

Tadic oli tyytyväinen siitä, että yhteistyö entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkivan YK:n tuomioistuimen ICTY:n kanssa tuotti näin hyviä tuloksia heti Serbian uuden hallituksen aloitettua työnsä.

EU keskeytti neuvottelut Serbian kanssa ennen muuta siksi, että suurimmista julmuuksista epäillyt serbijohtaja Radovan Karadzic ja sotapäällikkö Ratko Mladic ovat edelleen vapaalla jalalla.

Halonen arvioi, että Serbia toimii nyt ripeämmässä tahdissa sotarikostuomioistuimen kanssa.

- Voimme olla nyt uudenlaisen aikakauden kynnyksellä, jolla on merkitystä koko prosessille, hän sanoi.

Boris Tadic, Serbian presidentti

Serbian presidentti Boris Tadic vierailee parhaillaan Suomessa. Presidentti Tarja Halonen keskusteli iltapäivällä Tadicin kanssa Mäntyniemessä.

Rehn: Serbian pidätettävä sotarikoksista epäillyt

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn katsoo, että Serbian tulisi pidättää sotarikoksista epäillyt ennen kuin Serbian ja EU:n väliset kumppanuusneuvottelut saatetaan päätökseen.

Rehnin mukaan neuvottelujen päättäminen edellyttää Serbialta täyttä yhteistyötä YK:n sotarikostuomioistuimen kanssa, minkä tulisi johtaa muun muassa serbikenraali Ratko Mladicin pidättämiseen.

EU päätti eilen aloittaa uudelleen vakaus- ja assosiaationeuvottelut Serbian kanssa vuoden tauon jälkeen. EU keskeytti neuvonpidon viime vuoden toukokuussa, koska se ei ollut tyytyväinen Serbian yhteistyöhalukkuuteen.

Rehn neuvotteli illansuussa Suomessa vierailevan Serbian presidentin Boris Tadicin kanssa. Tadic painotti tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Serbia haluaa pidättää sotarikoksista epäillyt ennen muuta oman itsensä takia, eikä vain täyttääkseen EU:n vaatimukset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.