Mainos

Halonen: Serbit pakkosiirtävät albaaneja

EU:n edustajat totesivat Jugoslavian naapurimaiden kanssa Saksassa, että Jugoslavian hallinnon toimeenpanevat etniset puhdistukset pahenevat Kosovossa, kertoi Suomen ulkoministeri Tarja Halonen tänään.

Halosen mukaan albaaniväestön järjestelmälliset pakkosiirrot ovat täydessä vauhdissa.
EU:n puheenjohtajamaa Saksa isännöi Bonnin liepeillä kriisikokousta, jossa pohdittiin kansainvälisen avun ohjaamista yhä kasvaville pakolaisjoukoille.

Halonen kertoi, että tarkoituksena on selvittää pakolaisavun koordinointi kartoittamalla apuun liittyvät riskit, ja lisäksi on selvitettävä EU-maiden ja EU:n komission välinen yhteistyö.
Tämänpäiväsessä kokouksessa muistutettiin, että pakolaisia vastaanottavat naapurimaat ovat hyvin köyhiä. Kokoukseen osallistuneet naapurimaat toivoivatkin suunnitelmiin pitkän tähtäimen alueellista näkökulmaa sekä myönteistä kuvaa sen suhteen kuinka alueellisella strategialla ja vakauttamisella päästäisiin eteenpäin myös tulevaisuudessa.

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer päätti kokouksen, johon osallistui Halosen lisäksi Itävallan ulkoministeri Wolfgang Schüssel, YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtaja, Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk. Naapurimaista olivat mukana Albania, Bosnia-Hertsegovina, Bulgaria, Makedonia, Unkari, Romania, Slovenia sekä erityisenä aluemaana Kreikka.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan serbijoukot kuljettavat junalasteittain pakolaisia Makedoniaan tyhjentääkseen Kosovon kokonaan maakunnan alkuperäisväestöstä. Satoja pakolaisia on kuljetettu junalla muutaman kilometrin päähän rajalle, jonne heidät on sitten jätetty ilman asiakirjoja odottamaan pääsyä rajan yli, vahvisti Halonen.

Albania on tähän mennessä ottanut vastaan arviolta ainakin 100 000 Kosovon albaanipakolaista. Yli 5000 Kosovon albaania saapui tänään junilla Makedonian rajalle. Juna pysähtyi muutamaa kilometriä ennen rajaa ja serbijoukot pakottivat albaanit jatkamaan matkaa rajalle kävellen.
Makedonian viranomaisten mukaan maahan on tullut tähän mennessä noin 35 000 Kosovon albaanipakolaista.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.