Mainos

Halonen: Lisää pakolaisia Suomeen

Ulkoministeri Tarja Halosen mielestä maamme voisi välittömästi ottaa 3000 uutta kosovolaispakolaista nykyisen 1000 pakolaiskiintiön lisäksi. Hänen mielestään maallamme olisi vara jopa 10 000 pakolaisen vastaanottamiseen.

Halonen puhui tänään Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) järjestämässä yleisessä kokouksessa, jossa otettiin kantaa Kosovon kriisiin.

-Suomalaisten myötätunto Kosovon pakolaisten vastaanottamisessa on ollut suurempi kuin se on ollut pakolaisten vastaanottamisessa 20 vuoteen, sanoo Halonen.

Hän muistuttaa, että Kosovon auttaminen ei lopu rauhaan, vaan sen jälkeen alkaa maan avustaminen jälleenrakentamisessa. -Esimerkiksi Kosovon alueen 32 sillasta on pommitettu 29. Serbien öljyvarastoja on tuhottu ja osa öljystä on Tonavassa. Jälleenrakentamisessa on kyse isoista rahoista, puhuu Halonen.

Halonen korostaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden merkitystä rauhan saamiseksi Kosovoon. Yleisessä kokouksessa yliopisto-opiskelijat vaativat, että Suomen tulisi näyttää esimerkkiä ja ottaa merkittävästi nykyistä enemmän pakolaisia.

Opiskelijat vaativat rauhaa

HYY:n jäsenet vaativat sotilaallisen toiminnan lopettamista Kosovossa. Opiskelijat kritisoivat ennen kaikkea sitä, että Kosovon operaatio on Naton eikä YK:n johtama. HYY:n mukaan pommitusten vaarana on Naton ja Venäjän suhteiden pysyvämpi heikkeneminen, joka voi pahimmillaan johtaa jopa uuteen kylmään sotaan.

-Naton pommituksia johtava Yhdysvallat on 70-luvun jälkeen pommittanut ainakin kymmentä maata, esimerkiksi Indonesiaa, Vietnamia ja Irakia. Kuinka moni pommitetuista maista on sen jälkeen ollut demokraattinen ja noudattanut ihmisoikeuksia, kysyy ylioppilaskunnan edustajiston jäsen Perttu Iso-Markku ylioppilaskunnan yleisessä kokouksessa.

Naton pommituksiin kohdistuvasta kritiikistä huolimatta opiskelijat eivät missään tapauksessa hyväksy Serbian toimintaa Kosovossa. Yleinen kokous Kosovon kriisitä järjestettiin Helsingin Yliopistossa. Kokousta oli vaatinut 1578 vetoomuksen allekirjoittanutta. Yleisessä kokouksessa on muodostettu yhtenäinen julkilausuma Kosovon tilanteesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.