Mainos

Halonen: Latvian pääsy EU-neuvotteluihin mahdollinen

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) pitää mahdollisena, että Latvia pääsee seuraavana EU:n jäsenyyttä hakeneena maana varsinaisiin jäsenyysneuvotteluihin. Halonen vieraili Latviassa alkuviikosta.

Halonen sanoi tänään toimittajatapaamisessa Helsingissä, että on realistista syitä olla optimistinen Latvian pääsystä Puolan, Tshekin, Unkarin, Slovenian ja Viron sekä Kyproksen rinnalle virallisiin jäsenyysneuvotteluihin.

Reilu vuosi sitten EU:n huippukokous jätti Latvian, Liettuan, Slovakian, Bulgarian ja Romanian odottamaan pääsyä varsinaisiin jäsenyysneuvotteluihin. Ulkoministeri Halosen mukaan Latvia panostaa siihen, että pääsisi neuvotteluihin Helsingin huippukokouksessa joulukuussa.

Halonen sanoi, että Latvialla on "paalupaikka" eli jos kehitys maassa jatkuu entiseen tapaan, se pääsee seuraavana ylempään sarjaan.

Halonen kuitenkin korosti, että neuvottelujen aloittaminen Latvian kanssa ei ole kiinni esimerkiksi Suomen puheenjohtajuudesta. Päätökseen tarvitaan kaikki EU:n jäsenmaat ja komissio.

Kriisitilanteita harjoiteltu

Halonen esitteli toimittajatapaamisessa Suomen puheenjohtajakauden asialistaa, joka hänen mukaansa paljolti peritään nykyiseltä puheenjohtajamaalta Saksalta. Uutta on se, että jos Amsterdamin sopimus saadaan voimaan, sitä sovelletaan ensimmäistä kertaa Suomen johdolla. Esimerkiksi entinen puheenjohtajamaa Saksa ei ole silloin enää mukana puheenjohtajatroikassa, vaan tilalle tulee EU:n ulkopolitiikkaa edustava korkea edustaja, eräänlainen ulkoministeri.

Suomessa on harjoiteltu puheenjohtajakautta varten sitä, kuinka EU:ta johdetaan kansainvälisen kriisin sattuessa. Kahden kuvitteellisen maan, Arbuusian ja Rutenian välisen kriisin hoitaminen osoitti puutteita mm. tiedottamisessa.

Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikön Pertti Torstilan mukaan vieläkään ei ole päätetty sitä, kuka puhuu Suomen puolesta. Päävastuu EU:n yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on joka tapauksessa ulkoministeriöllä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.