Mainos

Halonen kannusti Acehin naisia

Indonesian Banda Acehissa tänään vieraillut presidentti Tarja Halonen on saanut alueen väeltä lämpimän ja innostuneen vastaanoton.

Suomen presidentin vierailu oli tsunamin ja sisällissodan runtelemalla seudulla ilmeinen tapaus, sillä paikallista mediaa oli kerääntynyt paikalle huomattava joukko.

Suomi on Acehissa hyvässä maineessa. Presidentti Martti Ahtisaaren avustuksella solmittu rauhansopimus muistetaan, ja tsunamituhojen korjauksessa on annettu avokätisesti apua.

Halonen jakoi saamastaan kohtelusta auliisti kunniaa Ahtisaarelle. Presidentillä oli kuitenkin Acehiin vietävänä omakin projektinsa, alueen naisten kannustaminen ja rohkaiseminen parantamaan asemaansa ja oikeuksiaan.

Halonen tapasi kuvernöörin residenssissä naisjärjestöjen edustajia, jotka kertoivat presidentille toiveistaan ja tavoitteistaan.

Sharia käytössä

Indonesia kuuluu islamilaisista maista maltillisimpiin, mutta juuri hartaan uskonnollisessa Acehissa tilanne on historiallisista syistä hieman toinen. Rauhanprosessin tuoman itsehallinnon "sivutuotteena" alueella on otettu käyttöön islamilainen sharia-laki, joka on tiennyt samalla naisille vaikeuksia.

Halonen kertoi tapaamisten jälkeen, ettei ongelmana ole välttämättä itse sharia, vaan sen soveltaminen odottamattomissa tilanteissa.

Presidentin mukaan naisten toiveena oli muun muassa, että alueen kansainvälisten projektien miespainotteisuutta voitaisiin oikaista. Naisia pitäisi myös kouluttaa ottamaan vastuuta.

Kansallisesta yhtenäisyydestä tarkalle Indonesian keskusvallalle Aceh on edelleen hieman arka paikka. Suomen presidentin vierailu kuitenkin järjestyi, sillä naisteema tuntui Halosen mukaan sopivan keskushallinnolle erittäin hyvin.

- Kun oli siinä puitteessa, niin ei tule varmaan syytteitä liiallisesta suosimisesta Acehin suuntaan, Halonen puntaroi.

Uusia taloja tilalle

Paikallisen kuvernöörin ja naisjärjestöjen edustajien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Haloselle ja tohtori Pentti Arajärvelle jäi aikaa tutustua vuoden 2004 tsunamituhoihin ja jälleenrakennustyöhön.

Presidentille seurueineen näytettiin uudisasutusta alueella, jonka 2000 asukkaasta tsunami jätti jäljelle alle 300.

Seudulle on rakennettu ja rakennetaan nyt kansainvälisenä apuna vaatimattomia, mutta pienen perheen tarpeisiin sopivia pakettitaloja, joissa aloitellaan elämää uudestaan traumaattisen tapahtuman jälkeen. Halonen ja Arajärvi pääsivät myös tutustumaan pariin kotiin, joiden arkea presidenttiparille esiteltiin auliisti.

Tsunamin voimaa suomalaisvieraille havainnollistettiin näyttämällä hyökyaallon neljän kilometrin päähän rannasta heittämä suurehko laiva. Nyt alus toimii pysyvänä muistomerkkinä tapahtumasta, joka tuskin muutenkaan unohtuu koskaan.

Päivä Banda Acehissa päätti samalla Halosen vierailun Indonesiassa. Jo huomenna edessä on kuitenkin uusi valtiovierailu, tällä kertaa Singaporessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.