Halonen: Globalisaatio voi edistää hyvää hallintoa

Presidentti Tarja Halosen mukaan globalisaatio ei välttämättä johda huonoihin hallintokäytäntöihin vaan voi jopa edistää hyvää hallintoa. Halonen antoi lausuntonsa tänään Bangkokissa, jossa päättyi Kansainvälisen työjärjestön ILOn globalisaatiokomission kaksipäiväinen kokous. Halonen toimii globalisaation sosiaalisia ulottuvuuksia pohtivan maailmankomission toisena puheenjohtajana.

-Globalisaatio tuo selvemmin esiin yhteiskuntien heikot puolet. Se ei kuitenkaan sinänsä johda huonoon hallintoon, vaan voi jopa edesauttaa hyvää hallintoa, Halonen sanoi.

Hänen kommenttinsa oli vastaus intialaiselle parlamentaarikolle Mani Shankar Aiyarille, joka omassa puheenvuorossaan epäili, että globalisaatio on ristiriidassa kehitysmaille usein esitetyn hyvän hallinnon vaatimuksen kanssa.

Aiyarin mukaan autoritaariseen keskusjohtoisuuteen perustuvat maat pärjäävät globalisaatiokilvassa demokraattisia paremmin. Halonen sivusi samaa aihetta jo kokouksen avajaisissa eilen pitämässään puheessa. Tuolloin hän sanoi, että kansainvälisillä yrityksillä voi olla myönteisiä vaikutuksia eri maiden käytäntöihin.

-Parhaassa tapauksessa ulkomainen yhtiö voi auttaa jotakin maata kehittämään käytäntöjä, jotka ovat paljon lainsäädäntöä edistyneempiä, hän sanoi.

Ongelmat samankaltaisia

Bangkokin-kokous oli ILOn globalisaatiokomission ensimmäinen kuulemistilaisuus Aasiassa. Halosen mukaan kokouksessa oli mielenkiintoista se, että esimerkiksi mukana olleet Intian ja Kiinan edustajat tapasivat toisiaan ja huomasivat painivansa samankaltaisten ongelmien kanssa. Kiinaa on pidetty yhtenä globalisaatiosta eniten hyötyneenä Aasian maana ja Intiaa taas eräänä heikoimmin pärjänneenä.

Halonen sanoi olleensa yllättynyt siitä, kuinka voimakkaasti Aasian maat painottivat alueellisten yhteistyöjärjestelyjen merkitystä keinona globalisaation haittavaikutusten pehmentämiseksi.

-Alueelliset järjestelyt ovat toivottavia ja välttämättömiä. Toivon kuitenkin, että täällä pidetään mielessä myös laajempi kuva, hän sanoi.

Avointa toimintaa

Komission thaimaalaisen jäsenen Surin Pitsuwanin mukaan Bangkokin-kokouksen tärkeimpiä tuloksia oli se, että laaja-alainen osanotto osoitti komission työn olevan hyvin avointa.

-Se näytti, että ihmiset kaikilta elämänaloilta voivat olla mukana varmistamassa, että tämä toimii.

Myös komission brittijäsen Bill Brett painotti laajojen kansalaispiirien tuen tärkeyttä.

-Tarkoituksemme on pyrkiä varmistamaan, että komission suosituksia myös noudatetaan. Tässä laajojen kansalaispiirien tuki on hyvin tärkeää. YK:ssa on jo ihan tarpeeksi sopimuksia, jotka ovat painuneet unholaan. On tärkeää varmistaa seurannalla, ettei tämän komission työlle käy samoin, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat