Mainos

Halonen ei paljasta pankkiehdokastaan

Presidentti Tarja Halonen ei paljasta omaa ehdokastaa Suomen Pankin nimitysasiassa. Asiaan puututtiin monessa kysymyksessä Halosen torstaisessa lehdistötapaamisessa, mutta vastausta häneltä ei saatu.

Tarja Halonen

Nimitysasia tuli tänään entistä ajankohtaisemmaksi, kun toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) vahvisti, että hän aikoo esittää tasavallan presidentille naisen nimittämistä Suomen Pankin johtokuntaan. Mistään nimistä Siimes ei suostunut puhumaan.

Halonen korosti arvostavansa asiassa sekä pankkivaltuustoa että ministeri Siimestä ja tätä kautta valtioneuvostoa.
-Katsotaan nyt. Annetaan ministeri Siimeksen tehdä oma ehdotuksensa, hän huomautti.

Eduskunnan pankkivaltuusto esitti tiistaina, että johtokuntaan valittaisiin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen ja alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm. Asia siirtyi sen jälkeen Siimeksen valmisteltavaksi.

Yhteys pääministeriin toimii

Itävalta-kysymyksessä Halonen luonnehti erinomaiseksi asiaksi sen, että EU:n 14 muuta maata ja Itävalta itse ovat olleet yhtä mieltä "koordinoitujen toimenpiteiden" lopettamisesta.

Yhtä lailla hänen mielestään on syytä pitää mielessä, että vapauspuolue FPÖ on puolue, joka aiheuttaa huolta, minkä vuoksi puoluetta kannattaa seurata. Hän muistutti, että EU-maiden toimilla oli myönteistä vastakaikua Itävallassa ja että Itävallan hallitus on ottanut ne vakavasti huomioon. Yhteydenpitoa presidentinkanslian ja pääministerin kesken hän luonnehti erittäin hyväksi ja kiinteäksi.

Kiitoskirje Libyalle riittää

Suomalaisittain onnellisesti päättyneestä panttivankikysymyksestä Halonen muistutti, että hän oli jo aiemmin ilmoittanut olevansa erittäin iloinen Seppo Fräntin ja Risto Vahasen vapautumisesta. Hänellä oli myös uutta kerrottavaa.
-Kun seurasin heidän reaktioitaan heidän saavuttuaan kotimaahan, oli luvalla sanoen hyvin lähellä, etten tarttunut puhelimeen ja kertonut, että meillä kyllä saa nopeasti saunan lämpimäksi. Ulkopoliittinen neuvonantajani sanoi, että nyt on ollut jo tarpeeksi järkytyksiä, hän kertoi.

Halonen tyytyikin lähettämään kukkia ja toivottamaan Fräntin ja Vahasen Mäntyniemeen myöhemmin. Halonen kertoi lähettäneensä kiitoskirjeet ensinnäkin Saksalle, Ranskalle ja Etelä-Afrikalle; yhteistyö maiden välillä sujui hyvin. Hän on lähettänyt kiitokset myös Libyalle ja Filippiineille. Suomi ei hänen mielestään jäänyt Libyalle mitenkään kiitollisuudenvelkaan: kiitoskirje riittää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.