Hallituspuolueen edustaja: Turkin jatkettava EU-tiellä

Hallituspuolueen edustajan mukaan Turkin ei pidä luopua EU-visiostaan.

Turkin on jatkettava tiellä kohti Euroopan unionin jäsenyyttä, vaikka unioni jäädyttikin osittain jäsenyysneuvottelut, sanoi Turkin hallituspuolueen AK:n johtaviin jäseniin kuuluva Koksal Toptan tänään.

EU-maiden ulkoministerit päättivät Turkin jäsenyysneuvottelujen osittaisesta keskeyttämisestä maanantaina Brysselissä.

Turkin jäsenyysneuvottelut on jaettu 35:een ns. lukuun. Ulkoministerit sopivat, että näistä kahdeksan asetetaan toistaiseksi jäihin.

- Turkin edessä on nyt entistä paljon hankalampi prosessi. Meidän on oltava varovaisia ja rauhallisia, sanoo Toptan, joka Turkin parlamentin oikeusvaliokunnan puheenjohtaja.

- Meidän ei pidä kuitenkaan tässä tilanteessa luopua EU-visiostamme ja tavoitteistamme, Toptan huomauttaa.

Hallituspuolueen muut edustajat eivät olleet tätä ennen kommentoineet EU:n ulkoministerien päätöstä.

Turkin pääministeri lupasi jatkaa uudistuksia

Recep Tayyip Erdogan

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan tuomitsi eilen EU:n päätöksen jäädyttää osittain jäsenyysneuvottelut. Hän kuitenkin vakuutti jatkavansa uudistuksia, joilla maa pyritään saamaan EU-kuntoon.

- Tämä päätös on epäreilu Turkille. Turkki-EU-suhteet ovat vakavassa testissä huolimatta yrityksistämme avata umpisolmua,Erdogan sanoi AK-puolueensa jäsenille.

- Uudistusprosessimme jatkuu samalla päättäväisyydellä.

Erdogan ei ole aiemmin kommentoinut EU:n maanantaista ratkaisua. Turkin ulkoministeri Abdullah Gül moitti puolestaan EU:ta "näkemyksen puutteesta".

Kiista koskee Kyproksen kahtiajakoa. Turkki on kieltäytynyt päästämästä kyproksenkreikkalaisia aluksia satamiinsa ja vaatinut EU:ta helpottamaan saaren turkkilaispuolen kauppasaartoa.

(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat