Mainos

Hallitusohjelma saa kiitosta

Veronmaksajien keskusliitto pitää hallitusohjelmaan kirjattuja runsaan 10 miljardin ansiotulojen verokevennyksiä myönteisenä ratkaisuna. Sen sijaan Veronmaksajat arvostelevat pääomatulojen verotuksen ja yritysverotuksen nostopäätöstä.

SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen mukaan hallitusohjelmaluonnos merkitsee ansiotulojen verotuksen keventymistä kautta linjan. Lisäksi ohjelmaan on luonnosteltu erityinen kannustinosuus pienipalkkaisille.

Suomen Yrittäjät pitää hallituksen ohjelmaa kokonaisuutena hyvänä ja yritysmyönteisempänä kuin Lipposen ensimmäisen hallituksen ohjelma. Pääomaverotuksen nostamista järjestö kuitenkin arvostelee.

Keskivertopalkansaajalle 300-400 markan verokevennys

Veronmaksajien keskusliiton karkean arvion mukaan hallitusohjelmaan kirjatut veronkevennykset merkitsevät sitä, että keskivertopalkansaajan verotus kuukaudessa on vaalikauden lopussa noin 300-400 markkaa pienempi kuin nyt. Keskivertopalkansaajan kuukausipalkka on noin 12 000 markkaa.

Veronmaksajien ekonomisti Sirkka Autio tähdentää, että oletuksessa lähdetään siitä, että ansiotulojen veronkevennykset kohdistetaan suhteellisen tasaisesti.

SAK tyytyväinen hallituslinjaan

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen kiitelee hallituksen työllisyystavoitetta. Ihalainen sanoo, että tavoitteet valtion velan lyhentämisestä ja menojen säilyttämisestä ovat kunnianahimoisia, mutta niiden toteuttaminen ei saa vaarantaa työllisyyskehitystä. Myös STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljungin vakuuttelee, että työllisyyden parantamiseen liittyvissä hankkeissaan hallitus saa yhteistyökumppanin ay-liikkeestä.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT pitää hallitusohjelman peruslinjaa oikeana. Kiitosta tulee mm. valtion velalle asetetusta katosta ja valtionyhtiöiden myyntitulojen käytöstä valtion velan pienentämiseen. Myös veronkevennysten kohdentamista kaikkiin tuloryhmiin kiitellään. Sitä pidetään tärkeänä signaalina ammattitaitoiselle työvoimalle, josta on paljon kysyntää myös ulkomailla. Monien muiden tavoin TT arvostelee ankarasti yhteisö- ja pääomaverokannan korotusta 28:sta 29 prosenttiin.

Kuntaliiton mukaan tulevan hallituksen toimenpiteillä ei kurota umpeen kuntatalouden alijäämää. Harkinnanvaraisten valtioapujen jääminen pois uudesta hallitusohjelmasta on Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan kuntien eriarvoisuutta lisäävä tekijä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.