Mainos

Hallitusohjelma opposition arvioitavaksi tällä viikolla

Eduskunnan oppositio pääsee alkavalla viikolla arvioimaan uutta hallitusta ja sen ohjelmaa. Pääministeri Anneli Jäätteenmäki esittelee hallitusohjelman huomenna eduskunnalle. Keskiviikkona alkavaa keskustelua on varauduttu jatkamaan koko viikon.

Tiistaina eduskunta saa myös uuden puhemiehen pääministeriksi valitun Jäätteenmäen tilalle. Tehtävään valittaneen edellisen hallituksen pääministeri Paavo Lipponen (sd.). Lipponen oli vielä viime viikolla vaitonainen aikeistaan, mutta antoi ymmärtää, että tehtävä kiinnostaa. Vallitsevan tavan mukaan eduskunnan puhemies valitaan jostain muusta kuin pääministerin puolueesta, yleensä toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta.

Keskusta saa edustajansa toiseksi varapuhemieheksi. Paikkaa tavoittelevat kansanedustaja Seppo Kääriäinen ja todennäköisesti myös pitkään varapuhemiehenä ollut Sirkka-Liisa Anttila. Valintojen päivä on myös keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmissä. Niissä valitaan uudet puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat.

Vaalikauden alussa tehtäviin valitut ovat kaikki uuden hallituksen ministereitä. Todennäköistä on, että valinnoista käydään monta äänestystä. Ennakkotietojen mukaan keskustan uudeksi ryhmäjohtajaksi on vahvoilla Timo Kalli Kiukaisista. Myös valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä aikoo asettua ehdolle.

SDP:n ryhmäjohtajan paikalta valtiovarainministeriksi siirtynyt Antti Kalliomäki on toivonut seuraajakseen savonlinnalaista Jouni Backmania, jonka ministeripäivät päättyivät hallituksen vaihtoon. Paikalle lienee muitakin halukkaita.

Huomenna alkava keskustelu hallitusohjelmasta on ensimmäinen tilaisuus, jossa uudet kansanedustajat - niin opposition kuin hallitusrintaman puolella - pääsevät istuntosalissa esittämään omia näkemyksiään alkamassa olevan eduskuntakauden asioista. Uuden pääministerin ja uuden hallituspohjan lisäksi oman mielenkiintonsa keskusteluun tuo se, että oppositio on nyt eduskunnassa laveampi ja kirjavampi kuin pitkiin aikoihin.

Oppositiorintamassa ovat nyt edellisessä hallituksessa yhteistyötä tehneet kokoomus ja vasemmistoliitto sekä hallituksesta kesken pois lähtenyt vihreä liitto.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.