Mainos

Hallitusneuvottelut jatkuvat sopuisasti

Hallitusneuvotteluja on jatkettu tänään tiiviisti Helsingin Säätytalolla. Työtä on tehty tänään lähinnä työryhmissä. Keskustelujen sisällöstä on tiedotettu hyvin niukasti.

Hallitusneuvotteluja on jatkettu tänään Helsingissä. Neuvottelujen vetäjä Matti Vanhanen ei halua ottaa kantaa palkansaajajärjestöjen toivomukseen, että hallitus ei sopisi vielä nyt veroratkaisujen euromääristä, vaan vasta elokuun budjettiriihessä. Silloin viimeistään tiedettäneen, onko keskitettyä tuloratkaisua syntymässä.

Vanhanen toteaa vain, että työmarkkinoiden ratkaisuilla on tietysti vaikutusta siihen, millaisia veropäätöksiä hallitus voi ja sen kannattaa tehdä.

Yhtä niukansorttinen oli Vanhasen kommentti valtiovarainministeriön ja elinkeinoelämän näkemykseen, että kaikki veronalennusvara pitäisi keskittää työn verotuksen keventämiseen.

- Se on heidän viestinsä.

Vanhanen väisti myös kyselyt talouden liikkumavarasta vetoamalla siihen, että työllisyyskehitys ratkaisee, ja jokainen prosenttiyksikkö työllisyysasteessa merkitsee liikkumatilan kasvua. Siihen pyritään hänen mukaansa kaikin mahdollisin keinoin.

Valtiovarainministeriön virkamiesten lukemat madonluvut olemattomasta jakovarasta hän kuittasi huomauttamalla, että virkamiesten laskelmat kuvaavat perusuraa, eivätkä ne ole työllisyystavoitteiden suhteen kovin kunnianhimoisia.

"Kokoomus ei painosta ydinvoima-asiassa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen torjuu puolestaan tulkinnat siitä, että kokoomus olisi savustamassa ydinvoimalinjauksillaan vihreitä hallituksesta.

Kataisen mukaan kukaan ei varmasti ole savustamassa ketään, eikä kokoomuksen vuosikausia tiedossa olleella ydinvoimakannalla pitäisi olla hänen mielestään edes uutisarvoa.

- Ei täällä päässä ainakaan mitään savua ole näkynyt, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg heitti.

RKP:n Stefan Wallin katsoo, ettei savua näy, koska neuvotteluissa puhutaan vain ympäristöystävällisistä energiamuodoista.

Politiikkaohjelmia uudelle hallitukselle on tulossa kaksi tai kolme, kun niitä nyt on neljä. Myös vaalilain uudistustarpeita pohdittiin torstaina johtoryhmän asettamassa erillisessä työryhmässä. Vanhanen ei kuitenkaan lähtenyt ennakoimaan sitä, millaisia tuloksia siltä odotetaan.

Neuvottelujen kehuttiin sujuneen edelleen erittäin hyvässä hengessä.

Viron viinaveron kiristys tulisi toteutuessaan todennäköisesti nostamaan viinan hintaa myös Suomessa. Hallitusneuvottelujen vetäjä Matti Vanhanen (kesk.) oli neuvottelujen lehdistötilaisuudessa torstaina hyvillään Viron pääministerin Andrus Ansipin Riikikogulle viinaveron nostosta antamasta ilmoituksesta.

Vanhanen katsoi, että Viron päätös antaisi Suomelle liikkumatilaa oman alkoholiverotuksensa järjestämisessä. Hän muistutti, että Viron alkoholin hinta on ollut päätekijä silloin kun mietitään sitä, mikä on oikea hinta Suomessa. Hallitusneuvotteluissa asiasta ei Vanhasen mukaan ole keskusteltu.

Hallitus päässee alkoholiveron korotuksiin

Viron viinaveron kiristys tulisi toteutuessaan todennäköisesti nostamaan viinan hintaa myös Suomessa. Vanhanen oli hallitusneuvottelujen lehdistötilaisuudessa hyvillään Viron pääministerin Andrus Ansipin Riikikogulle viinaveron nostosta antamasta ilmoituksesta.

Vanhanen katsoo, että Viron päätös antaisi Suomelle liikkumatilaa oman alkoholiverotuksensa järjestämisessä. Hän muistuttaa, että Viron alkoholin hinta on ollut päätekijä silloin kun mietitään sitä, mikä on oikea hinta Suomessa. Hallitusneuvotteluissa asiasta ei Vanhasen mukaan ole keskusteltu.

Alkoholin verotusta päätettiin laskea roimasti Vanhasen punamultahallituksen ensimmäisessä budjettiriihessä kesällä 2003. Viron lähestyvän EU-jäsenyyden paineissa tehty päätös on sittemmin saanut osakseen kovaa arvostelua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.