Hallitusedustaja MTV Uutisille: Kaikki AVI:t eivät ole toimineet tarpeeksi hyvin – tarkempaa ohjeistusta tulossa ensi viikolla

Vapaa liikkuminen Tornion ja Haaparannan välillä loppui – MTV seurasi rajatarkastuksia rajalla 2:22
Katso myös: Vapaa liikkuminen Tornion ja Haaparannan välillä loppui – MTV seurasi rajatarkastuksia rajalla.

Uuden lakiesityksen valmistelu rajavalvonnan tehostamiseksi, raja HE, on sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa. Ministereiden erityisavustajat kaikista hallituspuolueista ovat neuvotelleet uudesta lakiesityksestä viikonloppuna, ja he jatkavat vielä ensi viikolla. 

Asiaa käsittelevä ministerityöryhmä kokoontuu näillä näkymin torstaina ja tavoitteena on, että uusi lakiesitys olisi silloin valmis. Tämän jälkeen hallitus antaa lakiesityksen eduskunnalle. 

Lakiesitys liittyy muun muassa loppuviikosta esiin nousseeseen keskusteluun pakkotestauksista rajoilla ja siihen liittyvistä mahdollisista perustuslaillisista ongelmista. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi MTV Uutisille että hallitus ei ole vielä edes keskustellut asiasta

Sisäministeri Maria Ohisalo muistutti, että jo tällä hetkellä aluehallintoviraston tartuntatautilääkäri voi määrätä matkustajia karanteeniin yksilöllisesti, jos epäillään että henkilöt voivat levittää koronavirusta.

AVI:t toimineet liian eri tavalla

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa ei kuitenkaan olla tyytyväisiä siihen, miten aluehallintovirasto on toiminut eri puolella Suomea. 

Esimerkiksi Turussa, Skopjesta tulleiden lentokoneiden kohdalla aluehallintovirasto, on hallituksen mukaan toiminut esimerkillisesti, kun lähes kaikkia matkustajia on testattu.

Kaikki aluehallintovirastot eivät kuitenkaan ole toimineet hallituksen mielestä yhtä hyvin. Aluehallintovirastoissa ei myöskään ole kovin monta tartuntatautilääkäriä töissä. Tämänkin takia halutaan siirtää oikeus määrätä ihminen testiin ja karanteeniin maakuntatasolle. 

– Maakunnissa on paljon enemmän tartuntatautilääkäreitä töissä, mikä nopeuttaa matkustajien määräämistä testiin ja karanteeniin, todetaan MTV Uutisille. 

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on myös aikeissa antaa tarkempaa ohjeistusta aluehallintovirastoille ensi viikolla. Tällä tavalla halutaan varmistaa, että kaikki AVI:t määräävät matkustajia testeihin ja karanteeneihin, ennen kuin uusi lakiesitys on läpäissyt eduskuntakäsittelyn. 

Lue myös:

    Uusimmat