Maria Ohisalo MTV Uutisille: Rajojen aukioloaikoja tiukennetaan

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo MTV Uutisille, että hallitus aikoo kiristää aukioloaikoja sekä pohjoisen että idän rajoilla. Tällä hallitus haluaa vähentää rajaliikennettä ja koronatartuntojen määrää entisestään. 

Hallituksen on tarkoitus hyväksyä tiukennukset huomenna valtioneuvoston yleisistunnossa. Hallitus on jo muutamia viikkoja sitten kertonut puutuvansa rajojen aukioloaikoihin. 

– Hallitus tulee päättämään siitä, että pohjoisen rajanylityspaikoilla, pois lukien Tornio- Haaparanta, tullaan asettamaan aukioloaikoja henkilöliikenteelle. Tämän lisäksi muutos tulee myös itärajalle, Maria Ohisalo sanoo MTV Uutisten haastattelussa.  

Voimaan mahdollisimman pian

Muutos astuu voimaan mahdollisimman pian valtioneuvoston huomenna torstaina pidettävän istunnon jälkeen. Ohisalo painottaa, että alueelliset sairaanhoitopiirit, rajavalvonta ja aluehallintovirasto keskustelevat siitä, mitkä ovat parhaimmat aukioloajat kullekin rajalle.  

Hallitus haluaa vähentää rajaliikennettä entisestään, jotta kaikki matkustajat pystytään testaamaan. 

– Ne, joiden on aivan välttämätöntä työn perusteella liikkua, voivat liikkua myös yön aikana. Tavaraliikenne kulkee myös jatkuvasti, mutta esimerkiksi perhesuhteisiin liittyvät syyt olisivat sellaisia, että yön aikaan rajaa ei voisi ylittää.

Muuntovirukset huolestuttavat ja rajoilla on Ohisalon mukaan edelleen liian paljon liikennettä. 

– Itärajalla on myös ollut sellaisia tilanteita, että jotkut matkustajat odottavat kunnes koronatestaajat ovat poistuneet ennen kuin raja on ylitetty. 

Pakkotestaus liian hankalaa

Rajoilla ei tehdä tällä hetkellä laajoja pakkotestauksia, koska se on perustuslaillisesti hankala asia. Näin totesi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson MTV Uutisille jo pari viikkoa sitten.

Aluehallintoviraston tartuntatautilääkäri voi nykyisen tartuntatautilain mukaan määrätä yksittäisiä henkilöitä testiin ja karanteeniin. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan pakkotestausmallia, joka koskisi kaikkia matkustajia.

Hallituksessa löydettiin poliittinen sopu asiasta viime viikolla mutta oikeudellinen valmistelu on vielä kesken.

Ohisalon mukaan olisi erittäin tärkeää, että uusi lainsäädäntö pakkotestaamisesta tulisi voimaan mahdollisimman pian, jotta tautitilanne saadaan paremmin haltuun.

– Kun tilanne on kunnossa rajoilla, voidaan helpottaa elämää rajojen sisäpuolella ja ihmiset voisivat elää vähän normaalimpaa elämää, Ohisalo kiteyttää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja