Hallitus suunnittelee veronkorotuksia reilun 100 miljoonan euron edestä – keihin ne osuvat, ministeri Saarikko? "Arvelen, että niistä voi olla vielä monenlaista vääntöä"

Budjettiriihi lähestyy: Kenen verot nousevat, onko luvassa leikkauksia? Näin vastaa valtiovarainministeri Annika Saarikko 2:25
Katso yllä oleva video: Keihin veronkorotukset kohdistuisivat, ministeri Saarikko?

Valtionvarainministeriön on määrä lähettää budjettiesityksensä ensi vuoden budjetista tänään muiden ministeriöiden käsiteltäväksi.

Tänä vuonna alijäämä on lisätalousarviot mukaan lukien yli 14 miljardia euroa.

– Velkamäärä pienenee huomattavasti siitä, jonka teimme ratkaisuksi tämän vuoden osalta. Se on nyt alijäämänä samaa mittakaavaa kuin 2010-luvun alkupuolella. Mutta yhtä tärkeää kuin on puhua velasta ja sen pienentämisestä, on keskittyä siihen, miten bruttokansantuote kasvaa eli Suomessa on työtä ja yrittäjyyttä. Kasvu on sittenkin paras tapa hoitaa valtion taloutta, MTV:n Kymmenen uutisissa illalla vieraillut valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi.

Saarikko totesi, ettei leikkauksiltakaan vältytä.

– Meillä on jo keväällä hallituksen sopimia leikkauksia, jotka kohdistetaan vuonna 2023 alkavaan budjettiin, ja se kohdistuu useampaan hallinnonalaan.

Uutisissa Saarikolta kysyttiin, mihin tai keihin hallituksen suunnittelemat reilun 100 miljoonan euron veronkorotukset osuvat.

– Nämä neuvottelut jätin suosiolla hallituspuolueiden välille. Arvelen, että niistä meillä voi olla vielä monenlaista vääntöä, Saarikko kommentoi.

Hän kuitenkin muistutti hallituksen jo aiemmin sopimista reunaehdoista.

– Ansiotuloveroista ei kiristetä ja yrittäjien asemaa ei heikennetä. Päinvastoin esityksessä on parannus kotitalousvähennykseen.

Esityksessä kotitalousvähennyksen nykyinen korvausprosentti 40 nostetaan ehdotuksen mukaan palveluissa 60:een ja enimmäismäärä nostetaan nykyisestä 2  250:stä ensi vuonna 3  500 euroon.

Lisäksi esitetään satsauksia muun muassa lähihoitajien koulutukseen ja suolistosyövän seulontaan.

Lue myös:

    Uusimmat