Mainos

Hallitus sopuun menoista

Hallitus on sopinut valtiontalouden kuluvan vaalikauden menokehyksistä. Uusia veropäätöksiä ei kuitenkaan tehty.

Hallitus on päässyt ratkaisuun valtiontalouden neljän seuraavan vuoden menoista. Neuvotteluissa mietittiin muun muassa menonlisäysten ajoitusta eri vuosille.

Yksinhuoltajien, eläkeläisten ja opiskelijoiden asemaan tulee muutoksia ensi vuonna. Hallitus päätti lapsilisän yksihuoltajakorotuksen nostamisesta 10 eurolla kuukaudessa ensi vuoden alusta. Kansaneläkkeet nousevat niin ikään 20 eurolla ja samaan aikaan voimaan tulevan kuntien kalleusluokituksen poistumisen vuoksi kansaneläke nousee suurella osalla 40 eurolla kuukaudessa.

Myös opintorahaan on tulossa 15 prosentin korotus vuoden 2008 syyslukukauden alussa. Opiskelijoiden omat tulorajat nousevat 30 prosentilla ensi vuoden alusta.

Perintö- ja lahjaveroa kevennetään yhteensä 165 miljoonalla eurolla. Tästä 150 miljoonaa euroa käytetään verottavan tulon alarajan nostamiseen sekä lesken ja lasten aseman helpottamiseen. Työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseksi luovutaan perintöverosta kokonaan yritysten ja maa- ja metsätilojen sukupolven vaihdosten osalta.

Elintarvikkeiden arvonlisäveroprosenttia alennetaan viidellä prosenttiyksiköllä, mikä vähentää verotuottoa 500 miljoonaa euroa.

Hallitus lisää puolustusvoimien määrärahoja. Lisäykset kohdistetaan mm. puolustusvoimien toiminnan turvaamiseen, varaosahankintoihin ja asevelvollisten taloudellisen aseman parantamiseen.

Suuria liikenneinvestointeja myöhennetään

Hallitus päättää väyläinvestoinneista, kun hallitusohjelman mukaisen liikennepolitiikan selonteko valmistuu. Selontekoon sisällytetään vaalikauden 2007 - 2011 väyläinvestointiohjelma.

Kehäradan suunnittelua jatketaan, mutta suhdannetilanteen vuoksi rakentaminen aloitetaan vuonna 2009. Samasta syystä Lusi-Mikkeli-tien rakentamista lykätään vuodella.

Hallitus ei tehnyt uusia veropäätöksiä. Verotusta kevennetään vuoteen 2011 mennessä 2,2 miljardilla, jos palkkaratkaisut ja suhdannekehitys sen mahdollistavat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.