Mainos

Hallitus lupasi kunnille tukea

Hallitus täsmensi yöllä, miten se aikoo parantaa vaikeuksissa olevien kuntien asemaa. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan hallituksen neuvottelussa oli esillä useita eri tapoja.

Tarkoituksena on mm. tehdä muutoksia kuntien saaman yhteisöveron jakoon sekä mahdollistaa kunnille kiinteistöveron korottaminen. Lipposen mukaan hallitus ei kuitenkaan laajenna veroa maa- ja metsätalousmaahan. Hallitus on lisäksi valmis harkitsemaan jonkinlaista lisäystä kuntien harkinnanvaraisiin avustuksiin. Neuvottelussa oli esillä myös kuntien valtionosuuksien muuttaminen niin, että niissä otetaan huomioon kunnissa asuvien lasten määrä.

Tuloverotukseen tulossa olevien helpotusten rahoittamiseksi hallitus on kaavaillut muun muassa yritysten poisto-oikeuksien kaventamista. Poistoprosenttien kiristäminen lisäisi myös kuntien tuloja. Muina keinoina veronkevennysten rahoittamiseksi esillä on ollut energia- ja ympäristöverojen kiristäminen.

Lipponen korosti, että veroista hallituksella ei ole lopullista kantaa, ja muutokset riippuvat siitä, toteutuuko tekeillä oleva tuloratkaisu. Lipponen arvioi keskiyön neuvottelun jälkeen, että hallituksella on hyvät valmiudet tulla kuntia vastaan ja että kunnille ei olisi tulossa uusia mainittavia rasituksia tuloratkaisusta.

Kunnat ovat pelänneet verotulojensa supistumista, jos hallitus korottaa kunnallisverotuksessa tehtävää ansiotulovähennystä, kuten nyt näyttää tapahtuvan vuonna 1999. Hallitus kokoontuu uudelleen kello 10, johon mennessä se toivoo tuloneuvotteluista sellaista tulosta, että se voisi lyödä kiinni omat veropäätöksensä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.