Mainos

Hallitus leikkaisi kihlakuntien määrän alle puoleen nykyisestä

Hallitus uskoo, että kenttäpartiointi, rikostutkinta ja lupapalvelut toimisivat nykyistä tehokkaammin suuremmissa yksiköissä. Kentällä ehdotus herättää ihmetystä.

Suomessa on liikaa poliisilaitoksia, toteaa hallitus parhaillaan lausuntokierroksella olevassa esityksessään poliisihallintolain muuttamiseksi. Hallituksen mukaan nykyisessä hallintomallissa talous- ja henkilöstöhallintoon haaskataan liikaa voimavaroja. Hallitus esittääkin perustettavaksi 40 suurkihlakuntaa nykyisten 90 sijaan.

Hallitus uskoo, että kenttäpartiointi, rikostutkinta ja lupapalvelut toimisivat nykyistä tehokkaammin, jos kihlakuntien määrää karsittaisiin alle puoleen nykyisestä.

- Poliisin näkökulmasta on erittäin tärkeää, että hallinnosta pystytään siirtämään voimavaroja operatiiviseen puoleen eli poliisin kenttätyöhön, sisäministeri Kari Rajamäki painottaa.

Kentällä suunnitteilla oleva hallintouudistus herättää ihmetystä.

- Silloin tietysti osa poliisitoiminnasta siirtyisi väkisinkin kauemmaksi siitä missä nyt ollaan. Pahimmillaan tietysti seuraukset voivat johtaa siihen, että poliisin hälytystoiminta hidastuu tai, että rikostutkinta etääntyy sieltä missä asioita todellisuudessa tapahtuu. Poliisitoiminnan pitää olla mahdollisimman lähellä sitä missä asiat tapahtuvat ja myöskin poliisitoiminnan johtamisen tulee olla mahdollisimman lähellä etulinjaa, poliisipäällikkö Antero Rytkölä, Ikaalisten kihlakunnasta perustelee.

Hallitus katsoo, että järjestäytynyt rikollisuus ja terrorismi asettavat poliisihallinnolle uudenlaisia haasteita. Kansainvälisen rikollisuuden tutkinnassa suuret yksiköt toimivat pieniä tehokkaammin.

- Yleisen järjestyksen näkökulmasta on tietysti tärkeää poliisin läheisyys, mutta vakavassa rikostutkinnassa on tärkeää, että ymmärretään, että erityisesti järjestäytynyttä rikollisuutta ei voida tutkia kuin paikallisia kioskimurtoja, sisäministeri Rajamäki painottaa.

Hallitus esittää, että nykyisten kihlakuntien poliisipäälliköiden virat lakkautettaisiin ja henkilöt sijoitettaisiin uudelleen poliisihallinnossa. Ketään ei kuitenkaan irtisanottaisi. Hankkeella tavoitellaan noin 2,5 miljoonan euron säästöjä.

Hallituksen esitys on määrä saattaa eduskunnan käsittelyyn kesäkuun alussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.