Hallitus kipuilee pakolaislasten auttamisessa – Pöllöraati: "Vihreistä on tullut perinteinen kähmypuolue!"

17:17

MTV:n Uutisaamun Pöllöraati on jälleen nioputtanut viikon tärkeimmät puheenaiheet. Tällä kertaa raatia puhuttivat muun muassa hallituksen viestintä Kreikan pakolaisleirin lapsiin liittyen sekä Sanoman ja Alma Median välinen lehtikauppa.

Pöllöraatiin kuuluivat tällä kertaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki, Talouselämä-lehden päätoimittaja Jussi Kärki sekä Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki.

Aluksi he keskustelivat sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) lausunnosta, jonka mukaan perheettömiä alaikäisiä lapsia tuotaisiin Suomeen Kreikan Lesboksen saaren leiriltä.

Asiasta on keskustelu hallituksen iltakoulussa viime lokakuussa, mutta Ohisalon ulostulo tuli silti jonkinlaisena yllätyksenä ainakin hallituskumppani keskustalle. Raati peräsi hallitukselta selkeämpää linjausta siitä, ketä leiriltä tarkalleen ottaen tuotaisiin ja milloin. 

Raadin mukaan kyse voisi olla myös siitä, että vihreät eivät päässeet esittelemään saavutuksiaan hallituksen ilmastokokouksen yhteydessä.

– Ohisalo halusi aika nopeasti esitellä tämän asian julkisuudessa ja profiloitua. Selkeästi siinä oli viestinkulun katkosta hallituksen sisällä. Kannattaisi ensin kilauttaa kaverille, Eeva Lehtimäki totesi.

– Vihreistä on tullut tällainen perinteinen kähmypuolue. Siellä osataan tehdä näitä vuotoja ja ulostuloja, joilla voidaan asettaa keskustelun agenda. Ja tämä kaikella lämmöllä, sanoi puolestaan Jussi Kärki.

"Ei taida aidanseipäätkään uskoa rahoituksen hoitumiseen"

Eduskunnassa keskusteltiin tällä viikolla uudesta hoitajamitoituslaista, jonka mukaan kymmentä vanhusta kohti pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa. Laki tulisi tosin voimaan vasta seuraavan hallituksen aikana, ja rahoituskin on vielä vähän niin ja näin. 

– Digitaloudesta pitäisi rahat muka löytää ja samalla leikataan yksityisten lääkäripalvelujen Kela-korvauksista. Se taas vaikeuttaa lääkäriin pääsyä maakunnissa, kun julkinen puoli ei vedä. Ei taida aidanseipäätkään uskoa, että rahoitus näin hoituu, totesi Juha Ristamäki.

– Ottaisin melkein minkä tahansa muun homman tässä maassa paitsi seuraavan hallituksen ministerin homman. Siinä tulee olemaan tosi kova paikka. Ei minua tosin ole kyselty, sanoi Jussi Kärki.

Median alan sote-uudistus ja pikkulehdille leveämmät hartiat

Viikon suurin media-alan uutinen kuultiin tiistaina, kun Sanoma kertoi ostavansa Alma Median maakuntalehdet, painotoiminnan ja ison nipun paikallislehtiä. Sanomalle siirtyvät muun muassa Aamulehti ja Satakunnan kansa.

Alma Mediaan "ainakin toistaiseksi" vielä jäävä kaksikko Kärki ja Ristamäki arvioivat, että kauppa varmaankin hyödyttää molempia osapuolia, vaikka erilaisten kulttuurien yhteensovittaminen ottaa oman aikansa. Huomattavaa oli, että molemmat osapuolet korostivat kaupan merkitystä digi-liiketoiminnan kannalta.

– Pienelle lehdelle digiin siirtyminen on pirun kallista. Tämä on tällainen media-alan sote-uudistus. Tarvitaan leveämmät hartiat, sanoi Jussi Kärki.

– Ihan en ymmärrä tätä Sanoman bisneslogiikkaa, kun digitaalinen liiketoiminta on Almalla niin vahva. En tiedä mikä hyöty Sanomille on ottaa nämä maakunta- ja paikallislehdet, pohti puolestaan Eeva Lehtimäki.

Raati arvioi keskittymisen jatkuvan edelleen media-alalla. Kääntöpuolena on se, että lehtien sisällöt muuttuvat yhä enemmän toistensa kaltaiseksi. Kloonattujen valtakunnallisten uutisten sijaan maakuntalehtien pitäisi keskittyä myös omaan uutishankintaan. 

– Onneksi Pöllöraatia ei kukaan kloonaa!, tiivisti lopuksi Juha Ristamäki.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja