Pöllöraati: Keskustan uuden puheenjohtajan ei kannata ottaa valtiovarainministerin salkkua – ”Pankaa nyt sinne pätevin ja halukkain, eikä sitä joka on puheenjohtaja"

Pöllöraati: Keskustan uuden puheenjohtajan ei kannata ottaa valtiovarainministerin salkkua 15:42
Maria Petterson ja Juha Ristamäki osallistuivat perjantaina Pöllöraatiin.

Budjettiehdotus, keskustan puheenjohtajakilpa ja ministerien suuri avustajakunta ovat olleet viikon kiinnostavimpia puheenaiheita. Huomenta Suomen Pöllöraati esitti näkemyksensä puhuttavista teemoista.

Raadissa istuivat perjantaina MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki, Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson ja Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki

Ensimmäisenä keskusteluun nostettiin valtionvarainministeriön budjettiehdotus. Ehdotus ei sisältänyt raadin mielestä suuria yllätyksiä. 

– Suurin yllätys oli, kuinka paljon Mika Lintilä (kesk). pidätteli sitä tietoa, että talous on kääntynyt selvästi heikompaan suuntaan kuin siinä vaiheessa, kun oltiin Säätytalolla, sanoo Lehtimäki. 

Suurempi uutinen oli Lehtimäen mielestä Lintilän perjantainen lausunto Suomen Kuvalehdessä. Lintilä sanoo jutussa, ettei ole yllättynyt, jos Suomen talouskasvu hiipuu ensi vuonna alle prosenttiin.

Ristamäen mukaan budjetin linjaukset olivat etukäteen pitkälti tiedossa, mutta yllätys oli silti se, että keinot esimerkiksi työllisyyden nostoon puuttuvat edelleen.

– 60 000 työpaikan lisäys on vielä aika kaukainen unelma. 

Kuka ottaa valtiovarainministerin salkun?

Aamun toinen keskustelu koski keskustan puheenjohtajakilpaa. Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa Kouvolassa.

Raati pohti, miten keskustan puheenjohtajavalinta vaikuttaa valtiovarainministerin salkkuun. Maria Petterssonin mukaan puheenjohtajan ei välttämättä tarvitse ottaa valtiovarainministerin salkkua Lintilältä.

– Pankaa nyt sinne pätevin ja halukkain, eikä sitä, joka on puheenjohtaja.

Lehtimäen mukaan Katri Kulmunin tai Antti Kaikkosen kannalta voisi olla hyvä taktiikka antaa Lintilän pitää valtiovarainministerin salkku. Painavaan salkkuun liittyy aina epämiellyttäviä talouspäätöksiä. 

– Antaa Lintilän hoitaa ikävät asiat ja kertoa ne ikävät uutiset, Lehtimäki sanoo. 

Avustajien määrä jakoi raatia

Viikon kolmas puheenaihe oli ministereiden avustajien määrä. Antti Rinteen (sd.) hallituksella on lähes kaksinkertainen määrä avustajia Juha Sipilän (kesk.) kauteen verrattuna.

Lehtimäen mukaan ministerit tarvitsevat avustajia, mutta rajansa kaikealla. Hänen mukaansa Sipilän hallituksessa yhdistettiin ministerinsalkkuja ja avustajia oli niukasti. Toiminta näyttäytyi "populistisena höpöilynä". 

– (Anne) Bernerillä (kesk). ei tainnut olla avustajaa ollenkaan. Voimme jälkikäteen sanoa, että ehkä olisi ollut syytä olla.

Lehtimäen mukaan Rinteen hallituksen avustajamäärä näkyisi menneen toiseen ääripäähän. 

Pettersson taas on sitä mieltä, että kansainvälisesti vertailtuna suomalaisministerien avustajamäärä ei ole huomattavan suuri. 

– Jos ministeri tarvitsee apua, ministerin pitää apua saada. Kyllä se on koko kansalle eduksi, että siellä on riittävästi apuja.

Lue myös:

    Uusimmat