Mainos

Hallitus kasaa budjetin valmiiksi jo huomenna

Hallitus ei aio aikailla budjettiriihen kanssa, vaan esitys ensi vuoden budjetiksi aiotaan kasata valmiiksi yhdessä päivässä - eli siis jo huomenna. Alun perin riihestä kaavailtiin kaksipäiväistä.

Hallituslähteistä kerrotaan, että tämä on sekä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) että valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) näkemys. Hallitusryhmien johtajat neuvottelevat budjetista vielä tänä iltana. Tiedotustilaisuutta budjetin sisällöstä kaavaillaan keskiviikoksi illan suuhun.

Riiheen on näillä näkymin nousemassa vain yksi varsinanen kinan aihe: ravintolaruoan arvonlisäveron tiputtaminen ja se, mistä rahat veronalennukseen otetaan. Keskusta pitää kiinni jo hallitusnevuotteluissa sovitusta päätöksestä, jonka mukaan ruuan arvonlisäveroa lasketaan 12 prosenttiin. Keskusta on valmis tiputtamaan myös ravintolaruoan alv:n 12 prosenttiin. Kokoomus tinkisi ruoan alv:n 14 prosenttiin, jolle tasolle se haluaa myös ravintolaruoan alv:n. Eli tästä kokoomus ja keskusta ottavat huomenna mittaa.

Yksi kiistan aihe on myös kehitysyhteistyövarojen leikkaus, mutta hallituslähteiden mukaan siitä ei nouse sen suurempaa riitaa - siitä huolimatta, että kansalaisjärjestöt ovat jopa lehti-ilmoituksin vaatineet, ettei kehitysyhteistyövaroja saa leikata.

Myös räjähtämällä kasvava valtion velka puhuttaa ministereitä. Tänä vuotta uutta velkaa otetaan jo yli 10 miljardia euroa ja ensi vuonna vielä yli 13 miljardia lisää.

Lisäksi ratkaisuja etsitään kasvavan työttömyyden vaikutuksiin, samoin kunnille yritetään saada lisärahaa - tosin ei juurikaan enempään sen 650 miljoonan euron päälle, joka on jo budjettiiesityksen pohjissa. Nuo kaksi ovat riihen ns. isoja asioita.

Yleiseen arvonlisäveroprosenttiin ei vielä aiota puuttua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.