Hallitus: EU:n perustuslakiesitys etenee suunnitellusti

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan hallitus aikoo käsitellä esitystä EU:n perustuslaista elokuussa.

Hallitus aikoo viedä Euroopan unionin perustuslaillisen sopimuksen ratifiointia Suomessa eteenpäin Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten kielteisistä tuloksista huolimatta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vakuutti eduskunnan kyselytunnilla, että eduskunnalle annettavan esityksen valmistelua jatketaan. Hallitus käsittelee esitystä elokuussa, jolloin sopimuksen kohtalosta tiedetään aikaisempaa enemmän. EU:n huippukokous pohtii tilannetta jo parin viikon kuluttua ja muitakin yhteyksiä jäsenmaiden välillä otetaan. Tuomiojan mielestä on johdonmukaista, että EU-maat jatkavat sopimuksen käsittelyä kunnes EU:ssa toisin päätetään.

- Joka tapauksessa on tärkeää tietää jatkon kannalta, kuinka laajaa kannatusta sopimuksella on. Meillä ei ole syytä epäillä, etteikö sillä olisi Suomessa riittävää kannatusta.

Tuomioja muistutti, että ellei 25 jäsenmaata hyväksy sopimusta sellaisenaan, joudutaan jossain vaiheessa tarkastelemaan tilannetta ja palaamaan myös neuvottelupöytään. Asiasta kysynyt perussuomalaisten Timo Soini moitti hallitusta ja "koko eurooppalaista eliittiä" ylimielisyydestä, kun se on ilmoittanut junan kulkevan eli ratifioinnin jatkuvan kansanäänestysten tuloksista huolimatta. Soinin mukaan nyt olisi hallitukselta kerrankin hyväksyttävää kääntää takkinsa ja taipua järjestämään kansanäänestys myös Suomessa. Toinen vaihtoehto olisi lopettaa sopimuksen hyväksymisprosessi.

Myös Arja Alho toivoi neuvoa-antavaa kansanäänestyksestä, josta hän on tehnyt aloitteen muutaman muun kansanedustajan kanssa.

Tuomiojan mukaan hallituksen osalta asia on loppuunkäsitelty. Perustuslaillinen sopimus tulee voimaan vain, jos kaikki jäsenmaat hyväksyvät sen kaikilta osin. Tämä koskee myös siihen sisältyviä turvalausekkeita. Tuomioja uskoi kuitenkin, ettei unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta sopimuksen viivästyminen tai peräti kaatuminen estä unionin yhteisen toimintakyvyn ja tahdon vahvistamista.

Tuomiojan mielestä olisi vahinko, jos neuvotteluissa jouduttaisiin lähtemään liikkeelle täydellisestä nollapisteestä. Hän epäili, ettei sellaista haluta myöskään Ranskassa tai Hollannissa.

- Nyt ei ole se aika, jolloin kutsutaan koolle kriisikokouksia tai tehdään hätiköityjä johtopäätöksiä. Yleinen tuumaustauko on kaiken kaikkiaan viisasta, Tuomioja uskoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat