Hallitus ei puutu paperin kiistoihin

Vanhasen mukaan paperin työtaistelu on osapuolten välinen asia, johon hallitus ei puutu. Työt loppuvat 40 paperi- ja 14 kartonkitehtaassa aamuun mennessä.

Hallitus ei tule puuttumaan paperiteollisuuden työtaisteluun. Pääministeri Matti Vanhanen totesi saapuessaan eilen kotimaahan Japanista, että asia on nyt osapuolten välinen.

Vanhaselta ei myöskään löydy uusia lääkkeitä lakkovyyhdin purkamiseksi.

- Ei ole muuta lääkettä kuin neuvottelut. Osapuolten on neuvoteltava ja hallitus tukee valtakunnansovittelijaa omassa työssään.

Työntekijäjäjärjestöjen johtajat ovat ihmetelleet hallituksen vaisuutta, kun muistissa on se, miten satamien ahtaajien työtaistelun aikana Vanhanen itse patisti ahtaajia takaisin töihin. On epäilty, että hallituksen rohkeus ei riitä, kun työantajapuoli on tuposta ulkona.

- En ole näitä moitteita kuullut Japaniin saakka. Näihin on vaikea puuttua, ne ovat osapuolten välisiä asioita eikä hallituksella ei ole mitään mahtikäskyä näissä asioissa. Satamien kohdalla oli erilainen tilanne.

Mitään erityistoiveita Vanhanen ei halua esittää. Kiistakysymykseen juhlapyhinä teetettävistä töistä Vanhanen ei ota kantaa.

- Ne ovat osapuolten asioita. Neuvottelut ovat riittävän vaikeita ilman että ulkopuolelta lähdetään neuvomaan.

Työt loppuvat aamuun mennessä

Paperiteollisuuden työtaistelut sulkivat eilisen mittaan sellutehtaita lähes 20 paikkakunnalla. Tehtaiden alasajo aloitettiin useimmissa tehtaissa jo lauantaina. Yön aikana paperi- ja kartonkitehtaat ovat hiljenneet.

Aamukuuteen mennessä loppuvat kaikki paperiteollisuuden työt noin lähes 40 paperitehtaassa ja 14 kartonkitehtaassa.

Lakon piirissä on noin 24 000 SAK:laisen Paperiliiton jäsentä. Myös SAK:lainen Sähköalojen ammattiliitto on lakossa mukana paperiteollisuuden osalta. Työt loppuvat samalla myös suurelta osalta toimihenkilöistä. STTK:laisen Toimihenkilöunionin jäseniä tehtaissa noin 7000.

Lakon on määrä päättyä keskiviikkona aamukuudelta. Tehtaat pysyvät näillä näkymin silti tyhjinä, sillä työnantajia edustava Metsäteollisuus aloittaa tuolloin kaksi viikkoa kestävän työsulun.

Työsulun pituus riippuu kuitenkin vielä siitä, saadaanko työehtosopimuskiistaan lähiaikoina ratkaisu. Osapuolet jatkavat neuvottelujaan valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla tiistaina kello 11.

Työtaistelujen alkaminen varmistui lauantaina Saloniuksen todettua, ettei sovintoesityksen antamiselle ollut edellytyksiä.

Neuvottelut jumiutuivat etenkin kiistaan juhannus- ja jouluseisokkien poistamisesta ja niitä korvaavista uusista vapaapäivistä. Myös toinen vuosikausia kiistelty kysymys eli ulkopuolisen työvoiman vapaampi käyttö on sopimatta.

Lakko vaikuttaa myös voimalaitoksiin

Tuotantolaitoksille jää vain erikseen paikallisesti sovittu määrä työntekijöitä, joiden tehtävänä on vastata mm. välttämättömimmistä vartiointi-, suojelu- ja muista tehtävistä. Lakon ulkopuolelle jäävät myös työt, joiden tekemättä jättäminen johtaisi hengen ja terveyden tai ympäristön tilan välittömään vaarantumiseen.

Vastalauseena työsululle Paperiliitto on päättänyt laajentaa painostustoimiaan julistamalla kahden viikon mittaisen lakon myös niille tuotantolaitoksille, jotka työnantaja on jättänyt työsulku-uhan ulkopuolelle. Näitä ovat mm. voimalaitosten toiminta, kiinteistöjen lämmitys, sähkö- ja kaukolämpö, vartiointi sekä kuitupuun ja hakkeen vastaanotto.

Metsäteollisuus tuottaa kaukolämpöä kymmenilletuhansille ihmisille noin 20 paikkakunnalla. Katkoksia ei kuitenkaan ole odotettavissa, sillä varajärjestelmien kapasiteetti riittää muutaman viikon seisaukseen.

Lakko vaikuttaa laajalti mm. muun metsäteollisuuden, kemianteollisuuden ja kuljetusalojen töihin. Lakon ulkopuolelle on jätetty pieni kartonkia valmistava Stromsdal Oyj Juankoskella.

SAK:n liitoissa pohditaan tukitoimia

Ruotsin paperialan ammattiliitto Pappers on julistanut Stora Enson tehtaille maanantaista keskiviikkoon kestävän ylityökiellon. Tarvittaessa ylityökieltoa laajennetaan niin, että se on voimassa myös 25.5.-1.6. ja koskee myös Metsä-Tissuen, M-realin ja Ahlströmin tehtaita. Ylityökiellon piirissä on yli 16 000 työntekijää.

Mahdollisista muiden littojen tukitoimista keskustellaan SAK:n hallituksen kokouksessa huomenna. Muun muassa Kemianliitto ja Rakennusliitto ovat jo ilmaisseet valmiutensa tukitoimiin.

Tukea on luvattu myös eurooppalaiselta ay-liikkeeltä. StoraEnson ja UPM-Kymmenen henkilöstön edustajat ovat ilmoittaneet olevansa valmiita painostustoimiin. Tukitoimista ei kuitenkaan ole tehty päätöksiä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 15.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat