Mainos

Hallitus aloitti budjettiväännön - rakenneuudistuspaketti ei valmistu tänään

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ei usko, että hallitus saa vielä tänään kasaan listaa rakenneuudistuksista.

– Uskon, että mennään huomiseen, koska työtä on paljon vielä jäljellä. Koko ensi vuoden budjetti ja tämän vuoden lisätalousarvio rakenneuudistusten lisäksi on pöydällä. Tulee pitkä päivä, ilta ja yö, Urpilainen arvioi aamulla ennen budjettiriihen alkua.

Hallitus antaa työmarkkinajärjestöille erillisen toimeksiannon niistä rakenneuudistuksista, jotka perinteisesti kuuluvat kolmikannalle. Urpilainen ei koe SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn eilisiä kommentteja painostuksena. Lylyn mukaan työttömyysturvan heikennys voisi uhata palkkaneuvotteluja.

– Meillä on ollut hyvä yhteys työmarkkinaosapuoliin. Meidän toive on, että työmarkkinaosapuolet pystyisivät sopimaan työmarkkinaratkaisuista mahdollisimman pian. Sillä olisi todella iso merkitys työllisyyteen ja kilpailukykyyn, mutta varmasti myös julkisen talouden kestävyysvajeeseen.

Urpilainen odottaa, että hallitus pystyy sopimaan yhteisestä linjasta, jolla julkisen talouden kestävyysvaje saadaan kurottua umpeen. Urpilainen toivoo myös, että osasta rakenneuudistuksista pystytään sopimaan konkreettisesti jo budjettiriihessä.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan hallituksella ei ole tänään vielä mitään tiedotettavaa, koska hallitus on ottanut opikseen viime kevään kehysriihen tiedotussekoilusta.

– Otetaan politiikan toimittajien kritiikistä oppia ja kerrotaan vasta sitten, kun kaikki on valmista.

Katainen kiistää, että hallituksella olisi niskassaan tavallista kovemmat paineet rakenneuudistusten takia.

– Varsin realistiset. Se tarkoittaa, että rakenteellisia uudistuksia pitää saada aikaiseksi ja kyllähän niitä on pakko tulla.

Kataisen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajien sekstetti pääsi eilen jo aika pitkälle, mutta keskusteltavaa jäi myös varsinaiseen budjettiriiheen. Näin Katainen tiivisti odotuksensa tälle päivälle.

– Ratkaisuja ensi vuoden talousarviosta ja lisätalousarviosta, jonka on tarkoitus olla työpaikkoja lisäävä ja elvyttävä. Jatkamme myös keskusteluja rakenteellisista uudistuksista.

Kaksipäiväisen budjettiväännön lisäksi hallituksella on tänään ohjelmassa uusi ryhmäkuva Säätytalon portaikossa, koska hallituksen kokoonpano on muuttunut keväästä 2011 niin paljon SDP:n ministerikierrätyksen vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.