Hallitukselle kovaa kritiikkiä ravintolarajoituksista – näin vastaa ministeri Kiuru: "Tilanne vaatii tukijärjestelmän laittamista kuntoon"

Hallitus on tänään kertonut rajoituksista, joiden puitteissa suljettuina olevat ravintolat saavat avata ovensa maanantaista lähtien. Tiukat rajoitukset tulivat pettymyksenä alan ihmisille. Rahaa ravintoloille vaatii sekä alan etujärjestö että nyt myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Kiuru sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että tänään ilmoitetuilla rajoituksilla pyritään varmistamaan riittävät toimet yhä vaikeassa tautitilanteessa. 

Ravintoloiden etua puolustavan järjestö MaRa antoi aiemmin tänään ankaraa kritiikkiä päätöksille. Järjestön mukaan monien ravintoloiden ovet pysyvät tosiasiallisesti kiinni, vaikka kuusi viikkoa voimassa ollut ravintolasulku maanantaina päättyykin.

Aikaisin pakolla suljettavat ovet eivät mahdollista liiketoimintaa illallista tarjoaville ravintoloille eikä pubeille.

– Ravintolasulku jatkuu, mutta ilman valtion sulkemisesta maksamaa sulkemiskorvausta, MaRa totesi tänään tiedotteessaan.

Kiuru haluaa hallitukselta tukea

Kiuru on samoilla linjoilla. Nyt olisi jaettava mahdottomassa tilanteessa oleville ravintoloille tukea, ja hallituksen olisi se mahdollistettava.

– Olen samaa mieltä ravintoloiden, yrittäjien ja henkilökunnan kanssa, siitä että tämä pitkään jatkunut tilanne vaatii sitä, että aidosti laitamme tämän tukijärjestelmän kuntoon. Olen tällä viikolla toivonut hallitukselta myötätuntoa ravintoloille ja ravintoloiden työntekijöille, että tämä tukielementti otetaan vakavasti.

Ruokaravintolat saavat olla 11 pahimmalla korona-alueella auki vain kello 19 asti. Ovien avaaminen ei näillä kellonajoilla kannata ilta-aikaan asiakkaita vetäville ravintoloille, ja tuet turvaava täyssulku olisi voinut olla jopa parempi asia.

Kun ovien avaaminen on mahdollista edes osittain, ei nyt vielä viikonlopun yli käytössä oleva tukijärjestelmä enää toimi.

Maanantaina tapahtuu ensimmäinen askel vaiheittaisessa avaamisessa. Muuta ei epidemiatilanne vielä Kiurun mukaan tee mahdolliseksi.

Ravintolasulku tartuntalukujen laskun taustalla

Kiuru muistuttaa, että THL arvioi eilen, että ravintoloiden sulku olisi ollut merkittävässä roolissa koronalukujen parantumiseen Suomessa.

– Nyt on aika ymmärtää, että me tarvitsemme ravintoloille vielä jatkorajoituksiakin. Olemme menossa kohti kesää, jolloin rajoitusten määrä tulee vähentymään. Mutta samaan aikaan, jotta ravintoloiden työntekijät ja yrittäjät tämän jaksavat, he tarvitsevat myös asiallista tukea.

– Rajoitusten pitää olla räätälöitynä aina epidemiatilanteeseen. Me voimme tehdä rajoituksia vain epidemiatilanteisiin, ei sitä ajatellen, että meillä ei ole esimerkiksi tarvittavia työkaluja tukea.

Aikooko hallitus nyt antaa jotain lisätukea?

– Olen esittänyt tällä viikolla, että olisi tärkeää tässä sulun jälkeisissä rajoitusten purkamisessa tukea riittävällä tavalla ravintoloiden yrittäjiä ja työntekijöitä, jotta pääsemme purkamaan maltillisesti rajoituksia, Kiuru sanoo.

– On muistettava että tähän kaikkeen pystymme vain, jos meillä on työkaluja siellä tukemisen puolella. Olen ottanut tämän valtioneuvostossa toistuvasti esille. Olen toivonut, että valtioneuvosto räätälöisi tiekarttaa ravintoloille taloudellisen tuen puolella siihen, että kestämme nämä asteittain ja maltillisesti etenevät rajoitusten purkamiset.

Tukiasiat eivät ole Kiurun ministeriön alaa, eikä hän päätä hallituksen kantaa yksin.

Tuleeko tällainen tiekartta?

– Minä toivon, että tulee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja