Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintolat sulkevat ovensa huonossa jamassa: "Moni konkurssin partaalla"

Kimmo Brandt/All Over Press
Julkaistu 07.03.2021 15:47

MTV UUTISET - STT

Ravintolat ovat sulkeutumassa kolmeksi viikoksi suuressa osassa Suomea. Ravintola-ala kohtaa nyt sulkemisen paljon heikompana kuin se oli viime kevään ravintolasulun aikana, vertaa Matkailu- ja ravintolapalvelujen (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.

–  Enää ei ole jäljellä talouspuskuria. Kaikki rahat on käytetty ja lainaa on otettu niin paljon kuin mahdollista. Moni heiluu konkurssin partaalla.

4:33Ravintolat sulkeutuvat, mutta palkkakulut juoksevat – tamperelainen ravintola jakaa silti ilmaiseksi ruoka-annoksiaRavintolat sulkeutuvat, mutta palkkakulut juoksevat – tamperelainen ravintola jakaa silti ilmaiseksi ruoka-annoksia

Lappi odottaa, että huomenna eduskunnassa käsittelyssä oleva laki pistää ravintolat kiinni puoliltaöin tiistain vastaisena yönä. Hänen mukaansa on ravintoloille hankalaa, että alun perin keskeytyksen oli ilmoitettu tulevan voimaan jo maanantaiaamuna.

Myös Suomen Yrittäjien asiantuntijan Karoliina Katilan mielestä ravintoloiden tila on nyt kovin erilainen kuin viime keväänä.

–  Rajoituksia on ollut jo hyvin pitkään. Mitä pitempään ne ovat käytössä, sitä vaikeammaksi tilanne syvenee.

Poukkoillut tiedotus iso haitta

Katilan mukaan monilla ravintola-alan yrittäjillä ei ole mahdollisuutta mukauttaa toimintaa esimerkiksi ravintolaruoan kotiinkuljetuksella.

–  Alkava viikko merkitsee täydellistä keskeytystä hyvin useille.

Katila toteaa, että Suomen päättäjien poukkoillut tiedottaminen on vaikeuttanut osaltaan ravintolayrittäjien tilannetta.

Lue myös: Elinkeinoministeri Lintilä MTV Uutisille: Ministeriö kiirehtii tukipakettia pienille ravintoloille – tuet maksuun toukokuussa, summa vielä auki

–  Täytyy olla keino reagoida tulossa oleviin rajoituksiin. Jos tuleva ei ole tiedossa riittävän ajoissa, sopeuttaminen hankaloituu valtavasti.

Yrittäjien asiantuntijan mukaan haittana on sekin, että työsopimuslaissa ja yhteistoimintalaissa ei ole enää voimassa väliaikaisia koronamuutoksia.

Koronatartuntojen määrästä ravintoloissa on Katilan mukaan tullut julki ristiriitaista tietoa.

–  Viranomaisten joidenkin arvioiden mukaan ravintolatartuntojen osuus kaikista tartunnoista on vain muutamia prosentteja. Onkin erittäin tärkeää, että ravintoloiden kiinnipanon välttämättömyys tulee tarkasteltua läpikotaisesti.

Ei loppukiriä tai ruuhkaa

Edessä oleva tauko ravintolaan pääsyssä ei aiheuttanut loppukiriä tai ruuhkaa ravintoloissa, joihin STT soitti sunnuntaina.

–  Perjantai ja lauantai olivat ehkä hienoisesti vilkkaampia kuin ne ovat olleet meillä korona-aikana, arvioi ravintoloitsija Sinikka Eskola Sokeri-Jussin Kievarista Oulusta.

Hänen mukaansa koronakausi on leikannut asiakkaista turistit tyystin, yrityskäyttö on sekin vähentynyt.

Ravintoloiden sulkemisen lykkäys maanantailta tiistaille ei haittaa Sokeri-Jussin Kievaria.

–  Olemme maanantaina jopa tapauksessa kiinni.

Myös Ravintola Kuussa Helsingissä perjantai ja lauantai olivat korona-ajalle asiakasmäärän osalta normaaleja.

–  Pandemia-ajalle tyypillistä on se, että suuri osa tulijoista tekee varauksen. Ex-tempore-asiakkaita tulee hyvin vähän, lisäsi hovimestari Mikko Turunen.

Jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen, ravintolat on pidettävä suljettuina kolme viikkoa Suomen 19 maakunnasta 15:ssä, esimerkiksi Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Lisää aiheesta:

Ravintolapäällikkönä lähes puolet tuloistaan menettänyt Joni jyrähtää hallituksen hitaasta ja epäselvästä päätöksenteosta – "Härmäläisesti ja takaperoisesti ollaan liikkeellä"Ravintolapomo kertoo koronarajoituspainajaisestaan: "Asiakkaille pitää arvaamalla viestiä, miten olemme torstaista eteenpäin ehkä auki"Ravintolat avaavat tänään ovensa ristiriitaisin tuntein – "Kuka tulee töiden jälkeen syömään enää tunniksi?"Konkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle"Rajoitukset runtelevat ravintola-alaa ankaralla kädellä, tältä näytti lounasaikaan Helsingin ydinkeskustassa – "Rajoitteet ovat pelote"Ravintoloitsijan hätähuuto uusista rajoituksista: talvi kestetään, mutta ei pidemmälle – "Yli puolet henkilökunnasta lomautetaan"
KoronavirusRahaKonkurssiTalous

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella

  • 8.9.07:27
    Koronarokotus

    Suomessa kiertää kymmeniä koronan omikron-variantteja – riskiryhmille rokotussuositus

  • 28.8.21:04
    Saksa

    Uusnatsi muutti sukupuolistatusta saatuaan tuomion Saksassa – päässee nyt naisten vankilaan

  • 26.8.12:56
    Rokotteet

    Tutkimus: Vanhempien tulo- ja koulutustasolla suuri vaikutus nuorten koronarokotuksiin