Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintola-ala: Uudet rajoitukset ovat oikeasuuntaisia, mutta taistelu päivästä toiseen jatkuu – "Miten saadaan rahat riittämään?"

2:06Maran toimitusjohtaja TImo Lappi kommentoi ravintola-alan tuoreita koronasäännöstelyitä:"Korjaukset ovat oikeasuuntaisia"Katso video: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi antoi MTV:n Uutisaamussa uusille rajoituslinjauksille arvosanaksi kahdeksan.
Julkaistu 21.10.2020 09:30
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Matkailu- ja ravintola-alan mukaan eduskunnan sote-valiokunnan esitys ravintoloiden sääntelystä aiempaa täsmällisemmin marraskuun alusta on askel oikeaan suuntaan.

Ala kuitenkin muistuttaa, että rajoitusten tulee olla välttämättömiä eikä rajoituksia tarvita maakunnissa, joissa koronatilanne on hyvin hallinnassa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai eilen valmiiksi mietintönsä, jonka mukaan rajoitukset ovat jatkossa tiukemmat yökerhoilla ja pubeilla kuin ruokaravintoloilla ja kahviloilla.

Ravintolatoiminnan väliaikaisia rajoituksia jatketaan helmikuun loppuun.

Lue myös: Näin ravintolarajoitukset muuttuvat: yökerhoille ja pubeille eri säännöt kuin ruokaravintoloille – "Lähtökohta on käännetty nyt toisinpäin"

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi antoi MTV:n Uutisaamussa uusille rajoituslinjauksille arvosanaksi kahdeksan.

– Siinä oli hyvä asia, että nyt katsotaan, onko rajoitukset välttämättömiä ja onko ne oikeasuhtaisia ja tarkastellaan sekä alueellisesti että ravintolatyyppikohtaisesti, hän sanoo.

– Ja nimenomaan niin, että rajoitukset vasta sitten, kun nähdään, että muut toimet kuten omavalvonta ja hygieniatoimet eivät auta. Kyllä tämä hyvä ratkaisu on ja hyvään suuntaan ollaan menossa.

Vaikka rajoitusten suhteen ollaankin Lapin mukaan hyvässä tilassa, niin liiketoiminnan arvosana ei yllä läheskään samalle tasolle.

– Liiketoiminnan arvosana on varmaan välttävä siellä nelosen vitosen paikkeilla. Että kyllä tämä joka päivä on taistelua päivästä toiseen ja mietitään, miten saadaan rahat riittämään ja saataisiin työntekijöitä enemmän töihin.

Lue myös: Ruokaravintoloille ja yökerhoille tulevat jatkossa eri rajoitukset, mutta määrittely voi olla hankalaa – "Väliin jää monenlaisia monitoimiravintoloita"

Lapin mukaan keskeinen kysymys on tällä hetkellä se, että millä tavalla valtioneuvosto tulee asetuksella säätämään.

– Nämä luovat pelkästään rajoitukset ja rajat, joilla valtioneuvosto voi antaa erilaisia määräyksiä. Se ratkaisee loppujen lopuksi, että miten tarkasti valtioneuvosto nyt perehtyy tähän perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja siihen, että joka kerta, kun mietitään kunta-, sairaanhoitopiiri- ja maakuntakohtaisesti, että rajoitusten on oltava välttämättömiä ja otetaan huomioon se, että sekä yritykset että niiden työntekijät ovat erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, Lappi toteaa.

Toimitusjohtaja kertoo, että MaRalla on viime yönä valmistunut kysely, jossa kiihtymisvaiheen ravintoloilta kysyttiin muun muassa konkurssiuhasta. Lapin mukaan 20 prosenttia ravintoloista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden päästä.

–  Tämä (linjaus) totta kai hieman helpottaa sitä, mutta ratkaisevaa on, että milloin saadaan rokote ja milloin ihmiset rupeavat normaalisti liikkumaan ja saadaan ulkomaalaiset asiakkaat Suomeen.

Lue myös: Elinkeinoministeri Mika Lintilä kaipaa selkeyttä niin matkustus- kuin ravintolarajoituksiin – "Pakko tunnustaa että monissa toimissa on ollut vaikea hakea punaista lankaa"

Lisää aiheesta:

Ravintolarajoitukset höllenevät liian vähän, etujärjestöjohtaja sadattelee: "Olemme Euroopan kireimpiä maita"Kireämpi koronakohtalo ratkeaa pian – varsinkin aikuiset ovat liikaa tekemisissä toistensa kanssa: Tanssi ja laulu baareissa pannaan?Elinkeinoministeri Mika Lintilä kaipaa selkeyttä niin matkustus- kuin ravintolarajoituksiin – "Pakko tunnustaa, että monissa toimissa on ollut vaikea löytää punaista lankaa"Ruokaravintoloille ja yökerhoille tulevat jatkossa eri rajoitukset, mutta määrittely voi olla hankalaa – "Väliin jää monenlaisia monitoimiravintoloita"Ravintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"Kunnissa ja ravintola-alalla aprikoidaan, mitä hallituksen linjaama ravintoloiden, museoiden ja uimahallien avaaminen "asteittain ja hallitusti" tarkoittaa – liian tiukat vaatimukset voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä
RavintolatKoronavirusKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 8.10.10:44
    Ruoka

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"