Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintolat avaavat tänään ovensa ristiriitaisin tuntein – "Kuka tulee töiden jälkeen syömään enää tunniksi?"

MTV
Julkaistu 19.04.2021 07:15
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Ravintolat ovat jälleen auki asiakkaille tästä päivästä lähtien koko maassa. Rajoitukset ovat kuitenkin paikoin tiukkoja, mikä ärsyttää yrittäjien lisäksi myös työntekijöitä. Alan työtilanne jatkuu vaikeana, ja työttömyyspäivärahahakemusten määrä kasvoi maalikuussa selvästi.

Perinteikkäässä kortteliravintola Ukko-Munkissa Helsingin Munkkiniemessä lounasannoksia myytiin perjantaina muutama kymmenen, kun normaalisti menekki on sadan annoksen luokkaa. Maanantaista lähtien asiakkaat pääsevät jälleen syömään ravintolaan myös Uudellamaalla. Ukko-Munkissa se tarkoittaa lomautettujen työntekijöiden paluuta töihin.

Ravintolassa 11 vuotta kokkina työskennellyt Jarkko Lehikoinen sanoo, että avaamista ovat odottaneet myös asiakkaat.

– Se mitä olen kuullut, niin moni odottaa, että pääsee ravintolaan syömään. Ja osa odottaa, että saa tuopin oluttakin, hän toteaa.

Valomerkki tulee jo kello 17

Avautumisesta huolimatta erilaiset rajoitukset jatkuvat, ja kaikkiaan 11 pahimmalla tautialueella, kuten esimerkiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä ruokaravintolat joutuvat sulkemaan ovensa jo kello 19 ja anniskeluravintolat kello 18.

Ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista, baareissa kolmasosa. Hallitus aikoo arvioida epidemiatilannetta ja ravintolarajoituksia viikoittain.

Ukko-Munkin ravintoloitsija Minna Malinen kertoo, että ravintolalla on ollut hyvin vähän aikaa reagoida hallituksen linjaukseen. Varmuus saatiin vasta viikon lopulla ja ovet pitäisi avata maanantaina. Esimerkiksi oluen hankkiminen on ollut haastavaa. Uusissa rajoituksissa Malista ärsyttää eniten anniskelun lopettaminen jo viideltä iltapäivällä.

– Kuka tulee töiden jälkeen syömään enää tunniksi tai ehkä ei ehdikään. Kyllä se on mielestäni tosi huono juttu. Olisi ollut reilumpaa kaikkia kohtaan, että kaikki ravintolat olisi pidetty kiinni ja kaikille olisi annettu tuet sen mukaan, Malinen toteaa.

Lue myös: Hallituksen ravintolarajoitukset julki – tiukat rajoitukset voimassa 11 maakunnassa

PAM olisi toivonut muutamaa lisätuntia

Hallituksen linjauksiin on pettynyt myös työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen olisi toivonut edes parin tunnin pidennystä ravintoloiden aukioloihin. Ravintoloille maksettavaa sulkukorvauksen kaltaista tukea tulisi hänen mielestään maksaa myös tiukkojen rajoitusten aikana, kun ravintolan auki pitäminen on käytännössä mahdotonta.

Alan työtilanne jatkuu synkkänä ja ensimmäisten työttömyyspäivärahahakemusten määrä on nyt korkeimmillaan viime kesän jälkeen. Rönni-Sällisen mukaan hakemusten määrä kasvoi maaliskuussa 70 prosenttia verrattuna helmikuuhun. Osa työntekijöistä on vaihtanut alaa, vaikka määristä ei olekaan tarkkaa tietoa.

– Toki tässä huoli on tulevaisuudesta. Voi olla, että monikin on lähtenyt muille aloille. Siinä vaiheessa kun toivottavasti alalla kysyntä kasvaa voimakkaastikin voi olla vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä, Rönni-Sällinen sanoo.

Lue myös: Hallitukselle kovaa kritiikkiä ravintolarajoituksista – näin vastaa ministeri Kiuru: "Tilanne vaatii tukijärjestelmän laittamista kuntoon"

Lisää aiheesta:

Ravintolapomo kertoo koronarajoituspainajaisestaan: "Asiakkaille pitää arvaamalla viestiä, miten olemme torstaista eteenpäin ehkä auki"Jos ravintola-alan ahdinko ei helpota kesällä, saattaa edessä olla katastrofi: "Rahat on syöty, asunnot ja kesämökit ovat vakuutena"Ravintolat sulkevat ovensa huonossa jamassa: "Moni konkurssin partaalla"Konkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle"Rajoitukset runtelevat ravintola-alaa ankaralla kädellä, tältä näytti lounasaikaan Helsingin ydinkeskustassa – "Rajoitteet ovat pelote"Ravintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"
KoronarajoituksetRavintolatKoronavirusHelsinkiKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset
  • 28.8.21:04
    Saksa

    Uusnatsi muutti sukupuolistatusta saatuaan tuomion Saksassa – päässee nyt naisten vankilaan

  • 22.3.08:30
    Talous

    Suomen Yrittäjät vaatii jälkiselvitystä korona-ajasta kovin sanoin – "Ei hyvää hallintoa"

  • 16.3.22:38
    Koronarokotus

    Poikkeusolojen alkamisesta viisi vuotta – Näin THL:n asiantuntijat muistelevat korona-aikaa

  • 27.10.202416:41
    Perussuomalaiset

    PS:n kansanedustaja raivostui "räteistä lasten naamalla" tv:ssä – kyseessä oli uusinta korona-ajalta

  • 23.09.202420:34
    Ähtärin pandat

    Ähtärin jättiläispandat palautetaan Kiinaan – eläinpuisto isoissa talousvaikeuksissa