Ravintolat avaavat tänään ovensa ristiriitaisin tuntein – "Kuka tulee töiden jälkeen syömään enää tunniksi?"

6:40
Ravintolarajoitukset julki: pahimmilla alueilla anniskelu päättyy kello 17 – ravintoloitsija kommentoi päätöksiä tuoreeltaan

Ravintolat ovat jälleen auki asiakkaille tästä päivästä lähtien koko maassa. Rajoitukset ovat kuitenkin paikoin tiukkoja, mikä ärsyttää yrittäjien lisäksi myös työntekijöitä. Alan työtilanne jatkuu vaikeana, ja työttömyyspäivärahahakemusten määrä kasvoi maalikuussa selvästi.

Perinteikkäässä kortteliravintola Ukko-Munkissa Helsingin Munkkiniemessä lounasannoksia myytiin perjantaina muutama kymmenen, kun normaalisti menekki on sadan annoksen luokkaa. Maanantaista lähtien asiakkaat pääsevät jälleen syömään ravintolaan myös Uudellamaalla. Ukko-Munkissa se tarkoittaa lomautettujen työntekijöiden paluuta töihin.

Ravintolassa 11 vuotta kokkina työskennellyt Jarkko Lehikoinen sanoo, että avaamista ovat odottaneet myös asiakkaat.

– Se mitä olen kuullut, niin moni odottaa, että pääsee ravintolaan syömään. Ja osa odottaa, että saa tuopin oluttakin, hän toteaa.

Valomerkki tulee jo kello 17

Avautumisesta huolimatta erilaiset rajoitukset jatkuvat, ja kaikkiaan 11 pahimmalla tautialueella, kuten esimerkiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä ruokaravintolat joutuvat sulkemaan ovensa jo kello 19 ja anniskeluravintolat kello 18.

Ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista, baareissa kolmasosa. Hallitus aikoo arvioida epidemiatilannetta ja ravintolarajoituksia viikoittain.

Ukko-Munkin ravintoloitsija Minna Malinen kertoo, että ravintolalla on ollut hyvin vähän aikaa reagoida hallituksen linjaukseen. Varmuus saatiin vasta viikon lopulla ja ovet pitäisi avata maanantaina. Esimerkiksi oluen hankkiminen on ollut haastavaa. Uusissa rajoituksissa Malista ärsyttää eniten anniskelun lopettaminen jo viideltä iltapäivällä.

– Kuka tulee töiden jälkeen syömään enää tunniksi tai ehkä ei ehdikään. Kyllä se on mielestäni tosi huono juttu. Olisi ollut reilumpaa kaikkia kohtaan, että kaikki ravintolat olisi pidetty kiinni ja kaikille olisi annettu tuet sen mukaan, Malinen toteaa.

PAM olisi toivonut muutamaa lisätuntia

Hallituksen linjauksiin on pettynyt myös työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen olisi toivonut edes parin tunnin pidennystä ravintoloiden aukioloihin. Ravintoloille maksettavaa sulkukorvauksen kaltaista tukea tulisi hänen mielestään maksaa myös tiukkojen rajoitusten aikana, kun ravintolan auki pitäminen on käytännössä mahdotonta.

Alan työtilanne jatkuu synkkänä ja ensimmäisten työttömyyspäivärahahakemusten määrä on nyt korkeimmillaan viime kesän jälkeen. Rönni-Sällisen mukaan hakemusten määrä kasvoi maaliskuussa 70 prosenttia verrattuna helmikuuhun. Osa työntekijöistä on vaihtanut alaa, vaikka määristä ei olekaan tarkkaa tietoa.

– Toki tässä huoli on tulevaisuudesta. Voi olla, että monikin on lähtenyt muille aloille. Siinä vaiheessa kun toivottavasti alalla kysyntä kasvaa voimakkaastikin voi olla vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä, Rönni-Sällinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja