Ravintolat ovat jälleen auki asiakkaille tästä päivästä lähtien koko maassa. Rajoitukset ovat kuitenkin paikoin tiukkoja, mikä ärsyttää yrittäjien lisäksi myös työntekijöitä. Alan työtilanne jatkuu vaikeana, ja työttömyyspäivärahahakemusten määrä kasvoi maalikuussa selvästi.
Perinteikkäässä kortteliravintola Ukko-Munkissa Helsingin Munkkiniemessä lounasannoksia myytiin perjantaina muutama kymmenen, kun normaalisti menekki on sadan annoksen luokkaa. Maanantaista lähtien asiakkaat pääsevät jälleen syömään ravintolaan myös Uudellamaalla. Ukko-Munkissa se tarkoittaa lomautettujen työntekijöiden paluuta töihin.
Ravintolassa 11 vuotta kokkina työskennellyt Jarkko Lehikoinen sanoo, että avaamista ovat odottaneet myös asiakkaat.
– Se mitä olen kuullut, niin moni odottaa, että pääsee ravintolaan syömään. Ja osa odottaa, että saa tuopin oluttakin, hän toteaa.
Valomerkki tulee jo kello 17
Avautumisesta huolimatta erilaiset rajoitukset jatkuvat, ja kaikkiaan 11 pahimmalla tautialueella, kuten esimerkiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä ruokaravintolat joutuvat sulkemaan ovensa jo kello 19 ja anniskeluravintolat kello 18.
Ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista, baareissa kolmasosa. Hallitus aikoo arvioida epidemiatilannetta ja ravintolarajoituksia viikoittain.
Ukko-Munkin ravintoloitsija Minna Malinen kertoo, että ravintolalla on ollut hyvin vähän aikaa reagoida hallituksen linjaukseen. Varmuus saatiin vasta viikon lopulla ja ovet pitäisi avata maanantaina. Esimerkiksi oluen hankkiminen on ollut haastavaa. Uusissa rajoituksissa Malista ärsyttää eniten anniskelun lopettaminen jo viideltä iltapäivällä.

